• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

EU-valet kan lyfta FI till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet till EU-parlamentet har Feministiskt Initiativ fått stort genomslag i medierna. Så mycket att somliga menar att partiet just nu rider på ett slags mediehype.

Feministiskt initiativ (FI) är partiet som bildades 2005, men som sedan inledande framgångar i opinionen har fört en tynande tillvaro.

I riksdagsvalet 2006 fick partiet långt under en procent av rösterna och dess största valframgång hittills är de fyra mandat som partiet vann i Simrishamns kommunfullmäktige 2010.

Men under hösten 2013 började något att hända. Partiet steg kraftigt i opinionen och fick samtidigt stor uppmärksamhet i medierna. I dag har FI enligt flera undersökningar ett väljarstöd på omkring tre procent.

Traditionella medierna fortfarande avgörande

Sofie Blombäck, forskare vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, har studerat hur valen till EU-parlamentet kan fungera som genväg till rikspolitiken för mindre enfrågepartier.

– Generellt kan man säga att det är extremt viktigt hur medierna behandlar småpartierna. Om de ignoreras har de ingen chans. Det kan låta självklart, men man glömmer lätt bort det i dag när tron på sociala medier och andra verktyg är stor. Du kan ha den bästa hemsidan i världen, men om väljarna inte hittar dit, så spelar det ingen roll. Så de traditionella medierna har en viktig grindvaktsfunktion, säger hon.

Medierna gillar uppstickarpartier

Sofie Blombäck konstaterar också att mediedramaturgin tycks gynna småpartierna. I år är det Feministiskt Initiativ som står för det nya och oväntade.

– Det verkar finnas en tradition av att vi ska ha ett uppstickarparti att diskutera. Inför förra EU-valet var det Piratpartiet, och dessförinnan var det Junilistan, säger hon.

Men vilken roll spelar det då för ett parti om det kommer in i EU-parlamentet? Vare sig Piratpartiet eller Junilistan har ju tagit sig in i riksdagen, trots framgångar i valen till EU-parlamentet.

– Det finns ingen automatisk garanti för att man lyckas nationellt bara för att man lyckas i Europa. Väljarna prioriterar annorlunda i ett riksdagsval, men det skadar definitivt inte att komma in. Det blir svårare för de etablerade riksdagspartierna att undvika att tala om de frågor som partiet driver i EU.

EU:s partistöd viktigt

Till skillnad mot i många andra EU-länder, ger ett bra resultat i valen till EU-parlamentet inte ett parti rätt till partistöd. Detta kommer endast ifråga för partier som fått över 2,5 procent av rösterna i riksdagsval eller finns representerade i kommun- landstings eller regionfullmäktige.

Däremot får de partier som kommer in i EU-parlamentet partistöd från EU, och det är pengar som kan vara viktiga även för den nationella politiska plattformen.

– EU-val är viktiga därför att en plats i parlamentet kan hjälpa partier att överleva för att kunna ställa upp i nästa nationella parlamentsval. Visserligen får de pengar som betalas ut av EU till partierna inte användas för att driva nationell politik, men den gränsdragningen är ofta oerhört svårt att göra. Du förväntas ju kommunicera med dina väljare på hemmaplan och tala om vad ditt parti står för och det är så klart betydelsefullt även för valen till de nationella parlamenten, säger Sofie Blombäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.