Tvådelad bild. Till vänster Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, till höger en bild på en traktor från LKAB:s gruva i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU:s önskan om fler gruvor i Sverige splittrar åsikterna bland politiker och lokalbefolkning. Hör mer i inslaget ovan. Foto: Simon Vikström, Henrik Norsell/SVT, Per Larsson/TT

EU vill se fler gruvor i Sverige – men lokalpolitiker säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Många av de metaller som behövs för att klara klimatomställningen finns i Sverige. EU vill att det öppnas fler gruvor här för att minska beroendet av import från främst Kina. Men svenska kommuner har börjat säga nej till nya gruvor.

I Vittangi, några mil sydost om Kiruna finns en av världens bästa grafitfyndigheter. Det australiensiska gruvföretaget Talga vill öppna en gruva. Men det lokala motståndet är stort och Kiruna kommun har sagt nej till att ändra detaljplanen så att gruvan kan öppnas.

– Gruvan hotar dricksvattnet från Torne älv i Vittangi, säger Mats Sidmalm (S) i Kiruna.

Jakten på mineralerna

Nej till nya gruvor

Liknande tongångar hörs i Åre och Hudiksvall där kommunerna också sagt nej till nya gruvor.

I dag träder en EU-förordning i kraft där gruvor för just grafit, och andra mineral som behövs till elbilar, batterier och vindkraftverk ska prioriteras extra mycket.

– Det är helt nödvändigt med fler gruvor i Sverige. En grön omställningsvåg behöver följas av en gruvvåg i Sverige. Det handlar också om att minska vårt beroende av länder som Kina, säger näringsminister Ebba Busch (KD).

SVT har kartlagt 950 platser i Sverige med undersökningstillstånd, för nya gruvor. På 167 platser finns redan bearbetningskoncession för gruvverksamhet.

Konflikter om nya gruvor

På många platser finns konflikter med lokalbefolkningen på olika sätt. Om det inte är dricksvattnet som är hotat så kan nya gruvor försvåra renskötsel eller inkräkta på naturvärden som finns.

Karin Karlsbro, liberal EU-parlamentariker, tycker att det är knepigt att säga nej till nya gruvor och samtidigt vara för grön omställning.

– Vi behöver ta ansvar, vi vill använda mobiltelefoner och elbilar. Då är det dubbelmoral att säga nej till gruvor här i Sverige, säger Karin Karlsbro.

Hennes kollega i EU-parlamentet, Pär Holmgren som representerar Miljöpartiet röstade som enda parti nej till förordningen.

– Jag håller med om att det är en dubbelmoral. Vi behöver vissa gruvor, men det finns risk att det blir en otyglad kapitalism, för att få ut ännu mer vinster ur omställningen, säger han

I Vittangi vet i alla fall socialdemokraten Mats Sidmalm vad han tycker.

– De säger att de älskar gruvor. De borde älska människor istället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet