• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Exchef: Forsmark var nära härdsmälta

Uppdaterad
Publicerad

Snabbstoppet på Forsmark förra veckan var den farligaste incidenten sedan Tjernobyl. Det var en ren slump att det inte blev en härdsmälta. Det säger verkets fd konstruktionschef Lars-Olov Höglund till Upsala Nya Tidning.

-Två av de fyra generatorerna lade av. Det fanns samma konstuktionsfel i de två återstående, säger Höglund.

Han säger också att ett lokalt elnät som kunnat ge ersättningsström var så överbelastat att Hallstaviks pappers- bruk stod stilla en timme. En tredje reservlösning – en gasturbin – gick inte igång automatiskt som den borde.

Höglund var med och planerade och byggde reaktorerna i Forsmark. I dag jobbar Höglund som oberoende kärnkraftsexpert och anlitas av flera kärnkraftverk i Sverige.

I UNT säger han att då strömförsörjningen inte fungerade som det var avsett hade det kunnat bli katastrof. Temperaturen hade blivit för hög och reaktorn hade förstörts efter en halv timme. Två timmar senare hade det lett till härdsmälta, enligt Höglund.

”Felaktig beskrivning”

Lars Gunsell, chefen för anläggningssäkerhet på SKI, säger till UNT att han inte kan uttala sig om incidenten konkret men att det stämmer att en härdsmälta kan ske inom 90 minuter om strömförsörjningen stryps under ett snabbstopp.

Ingvar Berglund, chef för säkerhet och miljö på Forsmarks kärnkraftverk, håller inte med. Hon menar att Höglunds beskrivning är felaktig.

Incidenten var allvarlig men inte den allvarligaste sen Tjernobyl, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.