– Det är ett slag i luften, det är plakatpolitik, säger Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi och tidigare moderat riksdagsledamot.
Hon har nyligen skrivit en rapport om aktiebolag inom skolan, och menar att ett förbud mot vinstuttag är tandlöst om målet är att förbättra kvaliteten i skolan – eftersom att det finns många andra lagliga möjligheter att flytta pengar ut från skolan vid sidan av vinstutdelning.
– Politiskt är det ju en begriplig reform för folk är arga över vinsterna, men om man vill uppnå en högre grad av måluppfyllelse när det gäller skolans verksamhet så är den meningslös, säger Anne-Marie Pålsson.
Flera experter eniga
SVT har intervjuat flera experter som håller med Anne-Marie Pålsson om att ett vinstutdelningsförbud inte är någon garanti för att skattepengarna kommer att stanna i skolan. En av dom är Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet.
– Att man inte får lov att plocka ut pengarna ur bolaget innebär ju bara att de ligger kvar i bolaget, det är en otroligt mild reglering, säger han.
Både Jonas Vlachos och Anne-Marie Pålsson pekar på att det vid ett vinstutdelningsförbud till exempel fortfarande skulle gå att skicka vidare vinsten i form av koncernbidrag, eller använda överskottet för att köpa fler skolor.
Här förklarar vi mer om hur ett vinstförbud går att runda.
Kan påverka investeringsviljan negativt
Men trots att ett vinstförbud går att komma runt så kan förslagen ändå komma att påverka friskolemarknaden. Strax efter att den blivande regeringen i fredags sa att de vill begränsa vinstuttagen för bland annat skolor som inte håller en hög kvalitet, så föll skolkoncernen Academedias aktie med 9,5 procent.
Aktien återhämtade sig dock snabbt och var senare under fredagen tillbaka på samma nivå som tidigare, men Jonas Vlachos tror ändå att de nya förslagen eventuellt kan leda till att investeringsviljan i skolmarknaden kommer att minska hos riskkapitalister. Däremot tror han inte att några aktörer kommer att lämna marknaden.
– Om man lämnar marknaden är investeringen per definition värd noll. Är man kvar på marknaden kan man åtminstone ta ut pengar i någon form, säger Jonas Vlachos.