Tidigare ambassadören: Snabb Natoinbjudan ger Sverige skydd

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer i praktiken att hanteras som en fullvärdig medlem i Nato bara någon vecka efter att landet anmält sitt intresse av att bli medlem i försvarsalliansen. Det säger förre ambassadören Krister Bringéus, som tidigare utrett Natofrågan för regeringen.

– Så fort inbjudan till Natomedlemskap är utfärdad så kommer vi i praktiken att behandlas som Natomedlem. Det är min bestämda uppfattning och jag har sprungit mycket i Pentagons korridorer. Det är helt enkelt otänkbart att Förenta Staterna skulle acceptera ett angrepp på ett kvalificerat och Natomoget land mitt under en anslutningsprocess. Det handlar om USA:s trovärdighet, säger Krister Bringéus till SVT.

Flera personer med insyn i processen säger till SVT att den första delen av vägen till ett Nato-medlemskap kommer att gå mycket fort.

Sverige och Nato

Sverige anmäler sitt intresse, Sverige granskas, och Natorådet, Natos högsta beslutande organ utfärdar en inbjudan till Sverige att bli medlem i Nato. Det tar dagar, kanske någon vecka, enligt de uppskattningar SVT tagit del av. Så snabbt kommer Sverige att få en formell inbjudan till Nato.

Bringéus: Inget formellt skydd

Det är tiden från inbjudan till det att parlamenten i samtliga medlemsländer i Nato godkänt Sveriges medlemskap som kan ta lite tid. Det talas om tre till fyra månader, kanske mer eller mindre. Under denna tid har Sverige inget formellt skydd under Nato:s artikel 5, men i praktiken kommer vi att ha detta skydd av de stora länderna såsom USA och Storbritannien, enligt Krister Bringéus.

– I samband med det kan vi räkna med, och jag mycket stark anledning att tro att så blir fallet, att de ledande Natoländerna utfärdar en slags deklaration som går ut på att de kommer att agera solidariskt med Sverige från och med nu, säger han.

Själv har han inte varit någon uttalad förespråkare för ett svenskt medlemskap i Nato, men det som har skett i Ukraina har gjort att han har tagit ställning för ett medlemskap. Med detta sagt ska hans analys i detta sammanhang inte ses som ett sätt att lugna de som är oroliga för en svensk Nato-ansökan.

– Det här är inget debattinlägg. Det här en redovisning av den kunskap som huvudsekreteraren Carl-Magnus Eriksson och jag inhämtade under ett års utredningsarbete. Över 300 intervjuer i 22 länder, säger Krister Bringéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet