Långt ifrån alla kan räkna med guldkant på tillvaron på ålderns höst. För många väntar istället betydligt kärvare tider.
Att pensionärer inte har fått ta del av de senaste årens skattesänkningar har tillsammans med den så kallade bromsen i pensionssystemet gjort att andelen fattiga pensionärer i Sverige har ökat dramatiskt sedan 2006.
En grupp som riskerar att få det extra knapert är kvinnorna, eftersom många kvinnor går ner i arbetstid när de blir föräldrar och stannar hemma från jobbet när barnen blir sjuka.
– Inse redan när man delar föräldraförsäkringen vilka konsekvenser det kan få, säger Annika Creutzer.
Detta tillsammans med att många kvinnor tar ut merparten av föräldraledigheten bäddar för en lägre pension, eftersom den pensionsgrundande inkomsten minskar.
– Inse att hela livet påverkar pensionen. Vänta inte med att fundera på pensionen, säger Annika Creutzer till SVT Nyheter.
Faktorer som påverkar
Kvinnor lever i regel längre än män och enligt Annika Creutzer räknar också många kvinnor med att dela ekonomin med sin partner när de blir gamla. Något som kan bli förödande för privatekonomin.
– Många inser inte att alla relationer förr eller senare tar slut. Skilsmässor och dödsfall ger sämre ekonomi, säger hon.
Viktiga faktorer som påverkar ekonomin längre fram i livet är det privata sparandet och om man har en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension eller inte. Pensionsmyndigheten råder alla som arbetar utan tjänstepension att kräva högre lön och spara 4,5 procent av lönen varje månad.
Andra utsatta grupper är invandrare och egenföretagare. De invandrare som jobbat mindre än 40 år i Sverige får en avräkning av pensionen. Som egenföretagare påverkas pensionen av hur mycket man skattat den tiden man drivit företag.
– Blir du egenföretagare så ta reda på vad du går miste om genom att inte längre vara anställd, säger Annika Creutzer.