Psykologen Siri Helle tror att måndagens påtvingade sociala medier-paus kan bli en påminnelse om hur beroende vi är av den digitala infrastrukturen. Foto: Madeleine Ahlström

Psykologen: ”Blir en viktig väckarklocka”

Uppdaterad
Publicerad

En kväll utan varken Instagram eller Facebook kan snabbt bli långtråkig. Att känna frustration och saknad är inte konstigt – men det kan vara en bra väckarklocka, enligt psykologen Siri Helle.

– Man kanske kan tänka lite på hur man trivs med sina vardagskvällar egentligen, säger hon.

Flera sociala medier som Facebook, Instagram och Whatsapp har under måndagskvällen legat nere i timmar. Bara Facebook har 2,9 miljarder användare – och många av dem uttrycker nu sin frustration över att inte komma in på sajten i andra tillgängliga sociala medier som Twitter.

Där trendar nu hashtags som ”#facebookdown” – och många lägger upp skämt och memes om de kraschade hemsidorna.

Frustration när en vana bryts

Siri Helle är psykolog med särskild inriktning på sociala medier, och har bland annat skrivit boken ”Smartare än din mobil”. Hon beskriver sociala medier som en viktig kommunikationskanal för människan, som tycker om att ha koll på andra.

Att känna sig illa till mods eller ensam av att apparna ligger nere är inget konstigt, säger hon.

– Det är normalt. Det är så här vi funkar psykologiskt när det gäller förväntningar. Är man van vid att man när som helst så fort man känner minsta lilla jobbiga känsla kan ta upp Instagram eller Facebook, och så kan man inte göra det nu, så väcker det känslor av frustration och saknad. 

Vad kan man göra åt det?

– Man kan ta sig en funderare på vilka andra sätt det finns att få utlopp för behoven man har. Om man vill ha kontakt med vänner kan man ju ringa, är det att följa nyheter så finns det andra kanaler för det. Och det kan vara en viktig väckarklocka kring vårt beroende av digital infrastruktur, säger Siri Helle.

– Man kan ha en medvetenhet kring att det här kan hända igen. Och kanske tänka lite på ”hur trivs jag med mina vardagskvällar egentligen?”

Skrolla mindre och må bättre – det är resultatet av en ny studie om sociala medier från Lunds universitet. I videon nedan hör du studenter berätta om sina egna sociala medier-vanor.

I videon berättar studenterna Marcus och Viktoria om hur mycket de använder sociala medier och hur de påverkas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.