• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så vet du om det blir mycket mygg där just du bor. Foto: Patrik Widegren SVT/SVT

Experten: Kan bli en riktig myggsommar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en myggtät försommar – det menar forskaren och myggexperten Anders Lindström vid statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Det blir en första stöt nu. Sen får man ju se hur resten av sommaren blir.

Förra året meddelade SVA att vi till följd av klimatförändringarna kan komma att se mer mygg generellt i Sverige 

– En del arter verkar öka sin utbredning. De gynnas av det här varma, sa Anders Lindström då.

Klimat

Etablerat sig på Gotland

Vissa typer av myggor har också börjat etablera sig på platser där de inte funnits innan. SVT har tidigare rapporterat om Gotland, där folk de senaste åren börjat bli stuckna av de aggressiva och dagaktiva vårsvämmyggorna. Trots att arten aldrig funnits där tidigare.

Det finns också områden i Sverige som är extra utsatta. Kring nedre Dalälven, i vissa delar av Värmland och Norrbotten har myggen tagit över så pass att man krävt att få bespruta med så kallad bti-bekämpning.

”Kommer en stöt nu”

På grund av det fuktiga vårväder vi sett i år, och den nuvarande värmen kommer vi snart kunna uppleva fler mygg, i olika delar av landet.

Vissa områden är extra utsatta, speciellt där det finns översvämningsrisk. Och problemet med bti-bekämpningen är att den kan sättas in först när vattennivåerna når sin peak.

– Sedan återstår att se hur sommaren blir, säger Anders Lindström.

Bti mot myggen

Det biologiska bekämpningsmedlet Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) verkar mot mygg genom att döda mygglarverna. Översvämningsmyggen, som bekämpningen främst riktar in på, kallas även för stickmygga. Den är aggressiv, aktiv dygnet runt, kan föröka sig flera gånger per år och äggen kan ligga och vänta på att bli översvämmade i flera år. Bti är ett biologiskt bekämpningsmedel. Medlet är godkänt att användas inom EU. På grund av att Nedre Dalälvsområdet utgörs av våtmark är används  helikopter vid spridning av bekämpningsmedlet.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet