Mattias Karlsson (SD) Foto: TT

Experten: Karlssons inlägg kan utgöra förtal

Publicerad

SD-toppen Mattias Karlssons uthängning av två ungdomar som ”illegala invandrare” kan utgöra förtalsbrott, menar advokat Johan Åberg på advokatbyrån Westermark Anjou.

– Att kalla någon för illegal invandrare är att är lämna uppgifter om någon som är ”ägnade att utsätta denne för andras missaktning”, säger han till SVT Nyheter.

Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna, publicerade under tisdagen ett inlägg på sin Facebooksida där han beskrev två ungdomar som ”illegala invandrare”. Detta trots att de båda har uppehållstillstånd i Sverige.

Under onsdagen polisanmäldes händelsen av Amir Nabizadeh, en av de berörda ungdomarna.

– Han har anmält honom för förtal och för upphovsrättsbrott. Förtal kan också vara förolämpning i det här sammanhanget, säger advokat Emma Persson som företräder Amir Nabizadeh. 

Foto: Advokatbyrån Emma Persson AB

Jämförs med terrorist

I Karlssons ursprungliga Facebookinlägg jämförs dessutom ungdomarna med den misstänkta terroristen Rahmat Akilov.

”Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och borde utvisas”, skrev Karlsson i inlägget.

– Det är jätteilla. Han vill utmåla dem som brottslingar och klandervärda och utsätta dem för andras missakning. Det är ju det som bestämmelsen om förtal handlar om, säger Emma Persson.

Beklagade anklagelserna

Vid lunchtid under onsdagen tog Mattias Karlsson bort inlägget och publicerade istället ett nytt inlägg där han beklagade om hans ursprungliga text fått någon att ”känna sig illa till mods”. Men beklagandet gjorde inte saken bättre, anser Emma Persson.

– Jag tycker att den här så kallade ursäkten han senare publicerade gör det ännu värre. Där kopplar han samman dem med det här knivdådet som skedde samtidigt som de demonstrerade på medborgarplatsen.

Regeln är att det inte leder till åtal

Advokat Johan Åberg är expert på förtalsbrott. Han menar att även om inlägget i sig kan utgöra brott är det mindre sannolikt att det leder till åtal.

– Det är inte sannolikt då det är ett så kallat målsägarbrott, det vill säga grundregeln är att åklagare inte får väcka åtal för förtal. Initiativet till åtal ligger istället hos den person som anser sig ha blivit utsatt för förtalet, hen får väcka så kallat enskilt åtal. Det finns dock undantag till den regeln, säger Johan Åberg.

Ett undantag är att händelsen anses vara påkallat från allmän synpunkt.

– Det kan ju hända att åklagaren väger in att det är en politiker som gjort detta, säger Johan Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.