Många skidåkare känner till laviner men har begränsade kunskaper om hur man gör för att undvika dem. Det menar Mårten Johansson, chef för Åre lavincenter. Foto: Privat/TT

Experten: ”Myt att det är mer lavinfarligt i Alperna”

Uppdaterad
Publicerad

Studera lavinprognosen innan du ger dig ut i backen och åk inte offpist när faran är som störst.

Det rådet ger Mårten Johansson, chef för Åre lavincenter som bland annat håller kurser i lavinsäkerhet.

– Det är en myt att det är mer lavinfarligt i Alperna än i de svenska fjällen, säger han.

Mårten Johansson, chef för Åre lavincenter, menar att många skidåkare känner till laviner men har begränsade kunskaper om hur man gör för att undvika dem. Det viktigaste är enligt honom att studera lavinprognoserna innan man ger sig ut i backen.

– Det enkla sättet att undvika laviner är att inte vara där. Så om prognosen säger att det är lavinfara kanske man inte ska åka offpist den dagen, säger han.

Som en påse med müsli

En lavin går oftast på branta sluttningar i samband med snöfall, och när den rör sig fungerar den som en gigantisk påse med müsli, förklarar Mårten Johansson. Därför kan en så kallad ballongsäck, som kan liknas vid en stor uppblåsbar flytväst för skidåkare, öka chansen att överleva markant.

– Den som äter frukost först får russin och gryn. När man äter frukost sist har påsen sorterat ner mjöl och annat bös till botten. Samma sak är det med lavinen. Blåser man upp ballongsäcken så blir man stor och hamnar på ytan i snön, säger han.

Utöver detta tipsar Mårten Johansson om att ha med sig en radiosändare för att kunna bli hittad om man hamnar under snön och en spade för att kunna gräva.

Lika farligt i Sverige

Under fredagen omkom fyra svenskar i en lavin i Österrike i samband med offpiståkning, men Mårten Johansson menar att det är en myt att lavinfaran är större i Alperna jämfört med de svenska fjällen.

– Har vi en brant sluttning här kan den vara precis lika lavinbenägen som i Alperna. Däremot är Alperna större berg så det kan gå större laviner. Gemene man kanske upplever det som farligare men det kan ge lite av en falsk trygghet. Även små laviner dödar, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Per Stenborg förklarar hur laviner uppstår och hur du kan undvika dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.