Grannskräck – experten hjälper dig att bota den

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre tips för att slippa grannskräcken. Foto: TT / SVT

Experten: Så botar du din grannskräck

Publicerad

MSB uppmanar oss att lära känna våra grannar – det kan göra att vi klarar oss bättre i en krissituation.

Men alla vill inte känna folk som bor nära. Psykologen Daniel Ek ger sina bästa tips för att bota grannskräcken.

– Har vi brutit isen och sagt något mer än hej, då kan vi så småningom slappna av lite, säger han.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kom nyligen med sin uppdaterade version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Att känna sina grannar och kunna samarbeta med dem som bor nära kan vara ett sätt att bättre klara en krissituation.

– Det kan vi se i en studie kring stormen Katrina. Då såg man att de som hade starka relationer till sina grannar klarade katastrofen bättre och återhämtade sig snabbare. Så i ett krisläge är det närområdet som blir viktigt, säger Daniel Ek.

Blandade grannkänslor

Men känslorna kring våra grannar är blandad. Vissa känner dem väl – andra gör det mesta för att undvika dem.

– Ju trängre vi bor desto mer stress och ångest, säger Daniel Ek.

Han säger att vi historiskt bott i stammar och känt alla människor i vår närhet. Samtidigt vill många värna sin integritet och kan känna en oro inför att inte kunna sätta gränser.

– Tänk om jag träffar någon i trapphuset varje dag, tänk om vi hamnar i en konflikt eller måste prata. Det kan väcka saker och det blir en stress att vara hemma, säger Daniel Ek.

Öka tryggheten

Hans tips är att hitta sin egen motivation till att lära känna sina grannar och att det på sikt kan skapa en känsla av trygghet.

– Det blir en förhöjning i trivsel. Det blir lite skönare när jag inte måste titta genom kikhålet varje gång. Nu är jag tjenis med mina grannar, de är inte farliga, de är inte påträngande och jag kan slappna av.

I klippet listar Daniel Ek tre sätt att komma över sin grannskräck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.