Att hitta en unik julklapp som inte kommer hamna på tippen inom ett par år verkar nästan vara en omöjlighet i dag. Det anser Margareta Backström Öberg som samlar på svenska designtyger från 1900-talet och driver en vintagebutik. Hon menar att vi borde försöka kombinera tre viktiga faktorer när vi letar hållbara klappar att ge bort eller önska oss.
– Snygg design, ett väl utfört hantverk och bra material. Tyvärr stupar det ofta på det sistnämnda, saker som produceras i dag är inte gjorda för att hålla en längre tid, säger hon.
Spara ihop
Margareta vänder sig mot slit- och slängsamhället och förespråkar i stället att köpa något lite dyrare som man behöver spara ihop till.
– Att längta och tråna är underskattat. När jag köper nyproducerade saker går jag och fantiserar om när jag ska använda det innan jag köper det. Det kan ta flera år innan jag slår till. Till exempel fick jag i julas en termos designad av Sigvard Bernadotte och det förhöjer min livskvalitet att dricka mitt kaffe ur den, då jag velat ha en så länge.
”Vi vadar i skräp”
Att komma tillbaka till ett gammalt konsumtionsmönster, med färre men dyrare julklappar, är något som kanske inte glädjer handlarna eller dem som vill se julhandeln slå rekord år efter år. Men Margareta Backström Öberg menar att det sätt vi lever på inte kan fortgå hur länge som helst.
– Konsumtion i dag har nått en höjd som är helt obegriplig för mig. Vi ägnar enormt mycket tid åt att åka till återvinningen och tycker vi är duktiga. Men vi skulle ju aldrig ha köpt de där sakerna från början. Man vadar i ett hav av prylar och det mesta är skräp, det är stötande, säger hon.
I dag något exklusivt
Förr i tiden fanns ett par hemstickade vantar i många barns julklappar. Men det som då sågs som ett nödvändigt ont och en ganska tråkig present ses i dag som något exklusivt.
– Det är unikt att få ett par hemstickade vantar eller en tröja i dag. Det finns arbete och omsorg bakom och innebär något annat än när jag var liten. Då var det den tråkigaste julklapp du kunde få. I min generation var det fortfarande vanligt med hemsytt eller hemgjort. I dag väcker det beundran eftersom det är få som kan eller orkar lägga ner den tiden.
”Vi har glömt bort spikmattorna”
Varje år utses ”Årets julklapp” av branschorganisationen Svensk Handel. En stor del av de ”trendiga” julklapparna ser Margareta senare i olika second hand-butiker, bortkastade och bortglömda.
– Den klassiska bakmaskinen (Årets julkapp 1988) finns det drösvis av. Det ska sitta som en liten degspade i, men den är nästan alltid borta och det gör maskinen värdelös. Även spikmattor (2009) kan man numera se hur många som helst av på loppis, men vi har redan glömt bort i vilket syfte vi köpte dem. Och sådana där små pokerset (2005) ser man också, med långt färre pokermarker än där var från början.
Klappar att satsa på, enligt Margareta Backström Öberg:
- Muminmuggar. De har en jättebra ekonomisk utveckling. Företaget som tillverkar dem är så smarta att de tillverkar varje mugg en begränsad tid och sedan är den borta. Alla som börjar samla vill ha de gamla och trissar upp priserna. Formen är rolig och tilltalande och det är även ett nyttoföremål.
- Konstglas. Det finns ingen praktisk nytta och det kanske inte är något för den som har dåligt med pengar. Men det är något som inte tappar i värde på sikt. Själv har jag en favoritkonstnär hos Ittala som heter Oiva Toikka som gjort en jättestor berguv i glas. Den skulle jag vilja ha i mitt sovrumsfönster.
- Ett klassiskt tyg från ett svenskt textilföretag. Ljungbergs har en jättefin produktion av tyger, de sitter på en enorm mönsterskatt och producerar nya tyger. Men vi är för snåla i Sverige och uppskattar dem inte tillräckligt. Varför inte ta vinnande koncept som Sven Markelius Pythagoras eller Viola Gråstens Oomph, som vi tyckt varit vackra i 70 år?
- Ovanliga leksaker. I framtiden kan de köpas upp av samlare som fått korn på dem. Det finns många leksaker eller samlarfigurer som folk köper och ställer på vinden ouppackade. Men det gäller att kunna sia om vad som kommer att bli sällsynt och eftertraktat.