• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enligt Anna Kaldal, professor i processrätt vid Stockholms universitet, finns det gott bevisläge i flera av åtalspunkterna mot Åsa Waldau och de två pastorerna från Knutby församling. Foto: skärmdump SVT

Rättsexperten: Typisk relationsvåldssituation som är svår att bevisa

Uppdaterad
Publicerad

Att åklagaren lyckas måla upp en tillräckligt tydlig bild av den religiösa kontexten är avgörande för att väga upp för knepigt bevisläge under den kommande rättegången mot Knutbypastorerna. Det menar processrättsexperten Anna Kaldal.

– Det handlar om typiskt relationsvåld som är svårt att bevisa, säger hon till SVT.

Enligt Anna Kaldal, professor i processrätt vid Stockholms universitet, är bevisläget bra i flera av åtalspunkterna mot Åsa Waldau och de två pastorerna från Knutby församling.

Men när det gäller vissa delar av åtalet tror hon att åklagaren kommer att ha en utmaning framför sig. Dels handlar det om att de misstänkta brotten ska ha begåtts för länge sedan, vilket medför att gärningsbeskrivningarna är något vaga ur tidsynpunkt. Brotten ska ha begåtts under åren 2014 – 2016 och anmälts 2017.

– Det är en typisk relationsvåldssituation – domstolen accepterar en vag gärningsbeskrivning, men det är svårare att bevisa, säger hon.

Samtidigt går det inte för åklagaren att åtala de misstänkta för det grövre brottet fridskränkning, eftersom det inte är närstående till målsägandena som utfört misshandeln.

Anklagelserna mot en av pastorerna som misstänks för sexualbrott mot en 17-årig person kan också vara knepiga att bevisa, enligt Anna Kaldal. Enligt åtalet ska han ska ha missbrukat sin ställning som pastor och det inflytande han haft över personen.

– Det gäller då att åklagaren lyckas måla upp en tillräckligt tydlig bild av den religiösa kontexten och hur den påverkade deras relation, säger Anna Kaldal.

”Det är bråttom”

I stämningsansökan uppmärksammas risken för preskription för flera av de brott som Åsa Waldau står åtalad för – en risk som Anna Kaldal också betonar.

– Så det är bråttom, säger Anna Kaldal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.