Henrik Häggström har länge arbetat med internationella organisationer om frågor som rör barnsoldater i länder där det pågår väpnade konflikter. Nu forskar han om gängkriminalitet, och han menar att det finns stora likheter i hur barn och unga rekryteras.
– Antingen sker det med lockelser om makt, status och pengar. Men det kan också ske med hot och tvång, och det ser vi i allt större utsträckning i Sverige i dag, säger han.
”Inte självklart att sätta sig i en skolbänk igen”
Båda tillvägagångssätten omöjliggör en återgång till ett normalt liv.
– Det är svårt att rehabilitera barn som har varit i den här typen av situationer. De har haft makt, pengar och vapen i hand, och att då sätta sig i en skolbänk och läsa matematik igen är inte självklart.
Henrik Häggström menar att Sverige måste jobba hårdare på att välkomna tillbaka de barn som hoppar av den yrkeskriminella banan. Det finns även läge att se på de rehabiliteringsprogram som upprättats i länder med väpnade konflikter och dra slutsatser av de framgångar som visats där, säger han.
– Om det är något som erfarenheterna från väpnade konflikter har visat oss är det vikten av rehabiliterings- och återvändningsprogram. Och att vi som samhälle har förståelse för att de här barnen är i en särskild situation med särskilda behov.