Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kanske är ett litet pris att betala” – kammaråklagare Lisa dos Santos resonerar om avvägningen mellan personlig integritet och brottsbekämpning i klippet. Foto: SVT och Fredrik Sandberg/TT

Åklagaren: Därför bör polisen få avlyssna mer – trots att det hotar integriteten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet för att avlyssna de kriminella nätverkens kommunikation bör effektiviseras – även om det innebär en inskränkning av den personliga integriteten. Det anser kammaråklagare Lisa dos Santos.

– Det är kanske ett litet pris att betala för att få ett bättre samhälle, säger hon i Aktuellt.

Från och med den 1 oktober kommer polisen ha rätt att använda hemlig avlyssning – även om det saknas någon konkret brottsmisstanke.

Gängkriminalitet

Åklagaren Lisa dos Santos har utrett många våldsdåd kopplade till gängkriminalitet. Hon anser att polisens arbete med it och teknik gällande avlyssning kan effektiviseras.

– Där finns det mycket att göra. Gängens kommunikation är central att komma åt, säger hon.

Kan ingripa innan morden sker

Även kriminologen Manne Gerell ser en potential i avlyssningen. Det möjliggör ingripanden innan ett mord sker – och gör det lättare att rikta in sig mot topparna i de kriminella nätverken.

Men metoden har sina baksidor, enligt Manne Gerell.

– Avlyssningen kan vara väldigt resurskrävande. Det kommer innebära att polisen får prioritera och välja bort andra fall där man egentligen velat avlyssna, till förmån för att avlyssna topparna.

”Det har vi politiker för”

Avvägningen mellan personlig integritet och hur olika metoder för brottsbekämpning ska användas vill han inte ge sig in på.

– Det är något vi har våra politiker till. De är valda för att göra den här avvägningen. Jag försöker bara peka på saker som skulle kunna vara effektivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet

Mer i ämnet