• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Solum, Stian Lysberg/Alexander Larsson Vierth/TT

”Pappersmugg inte nödvändigtvis klimatsmartare än plast”

Uppdaterad
Publicerad

Att ersätta plastmuggen med en pappmugg är ingen garanti för ett klimatsmart val, sett till koldioxidutsläppen. Det menar avfallsexperten Åsa Stenmarck på IVL, Svenska miljöinstitutet. Istället borde man diskutera flergångslösningar, kommenterar hon efter regeringens förslag om att förbjuda plastmuggar i Sverige.

EU:s plastförbud börjar gälla år 2021 – då kommer sugrör, tallrikar och bestick i plast att vara förbjudna i Sverige och övriga EU-länder. Nu vill regeringen, tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet, även utreda ett förbud mot engångsartiklar som plastmuggar och livsmedelsbehållare av plast. Det meddelade miljöminister Isabella Lövin (MP), i Ekot under måndagen.

Produkterna ska ersättas med annat material, enligt Lövin.

Mycket fokus på material

Åsa Stenmarck är avfallsexpert på IVL, Svenska miljöinstitutet. Hon säger till SVT Nyheter att det ofta blir mycket fokus på just material i debatten om engångsartiklar – när det i själva verket inte är glasklart vilket som är mest klimatsmart, menar hon.

– Om pappmuggen blir alternativet till plastmuggen så har den en fördel i att den försvinner snabbare om den hamnar på fel ställe – och rent tillverkningsmässigt är det en förnybar råvara, vilket är ett plus, säger Åsa Stenmarck och fortsätter:

– Men om man räknar på koldioxidutsläppen så är det inte så stor skillnad mellan en pappmugg och en plastmugg. Det är viktigare att du dricker upp ditt kaffe än vilken mugg du väljer, säger Åsa Stenmarck, som istället vill se en diskussion om flergångslösningar.

Ny studie om om pantsystem

Hon är medförfattare till en rapport som bland annat undersöker vilka nya affärsmodeller som kan bidra till en minskning av användandet av take away-engångsförpackningar. Nu ska projektgruppen bakom rapporten söka pengar för att göra ytterligare en studie om pantsystem för att underlätta återanvändning.

– Att ta bort engångsartiklar helt är det bästa alternativet, men om du vill ha take away är det bättre med flergångs- istället för engångsalternativ, säger Åsa Stenmarck.

Tanken med systemet att man lämnar in sin låda eller mugg på samma ställe där man tidigare handlat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.