Från hemförlossningsbarnmorskor kommer rapporter om att intresset för att föda hemma har ökat under coronapandemin – på vissa håll fördubblats. Och det finns en trend som oroar: Att kvinnor föder utan professionell hjälp.
Ulla Waldenström, som är barnmorska och professor emeritus vid Karolinska institutet, menar att kvinnor och barn riskerar att dö om trenden fortsätter.
– På vissa sidor i sociala medier uppmuntras kvinnor att föda utan assistans av barnmorska och man framställer det som ett sämre alternativ än att vara med en stödperson utan medicinsk kompetens, säger hon.
– Det finns, i några få grupper, en väldig skepsis mot sjukvården och det har accentuerats av coronakrisen.
”Finns rörelser internationellt”
Även Svenska barnmorskeförbundet oroas av trenden.
– Det är väldigt olyckligt. Det finns en del rörelser internationellt där man räknar in barnmorskor i den medicinska vården som kan störa förlossningen. Det kan finnas exempel på det, men då ska vi jobba med det och utveckla en vård med fler säkra alternativ, säger ordförande Eva Nordlund.
Vill se hemförlossning som säkert alternativ
Forskning om hemfödsel visar att det inte innebär en ökad risk om kvinnan är frisk, omföderska och har haft en tidigare normal graviditet, enligt Ulla Waldenström. För förstföderskor har man däremot sett en riskökning.
Det är dock få som väljer att föda hemma, jämfört med på sjukhus. I Sverige är andelen hemförlossningar cirka en per 1000 födda, enligt Waldenström. Men eftersom kvinnor har rätt att välja att föda hemma anser hon att samhället också har skyldighet att bistå genom att göra hemförlossning till ett så säkert alternativ som möjligt.
”Riskerar bli verksamhet i det fördolda”
Eftersom barnmorskan måste betalas ur egen ficka vid hemförlossning har det också blivit en klassfråga, menar Ulla Waldenström. För den som inte har råd blir hemförlossning utan medicinsk kompetens det enda alternativet.
– När förlossningsvården inte ställer upp och barnmorskor som hjälper till i hemmet inte betraktas med blida ögon då riskerar det att bli en verksamhet i det fördolda. Och då kan både kvinnor och barn lida.