Advokaten Leif Silbersky som har följt Palme-målet sedan start ser den nya teorin i Filter som en av flera spekulationer kring vem som dödade statsministern. Foto: TT

Leif Silbersky om nya mordteorin: ”Jag är inte ett dugg imponerad”

Uppdaterad
Publicerad

Teorierna har varit många om vem som dödade Olof Palme. Men att gåtan nu skulle vara löst är att ta till alldeles för stora ord.

– Det här är en spekulation bland flera. Jag är inte ett dugg imponerad, säger advokaten Leif Silbersky.

Genom åren har en rad teorier dykt upp om vem som skulle ha mördat förre statsministern Olof Palme den 28 februari 1986. Nu kommer nya uppgifter i nyhetsmagasinet Filter om vem det skulle kunna vara.

Men advokaten Leif Silbersky, som följt fallet sedan start, är inte ett dugg imponerad.

Filters Palmespår

– Det är många som har agerat på ett sätt som indikerat att de kunde varit misstänkta. Det fanns många som hade tillgång till vapen, ett uttalat Palme-hat och motiv till att döda honom. Jag ser det här som en av flera spekulationer, säger han.

”Tar till alldeles för stora ord”

Enligt Silbersky är det inget som hittills har dykt upp som ruckat på hans teori – att Christer Pettersson mördade Palme.

– Hade förundersökningen och rättegången inte misskötts på ett så skandalöst sätt så hade han utan tvekan blivit dömd även i hovrätten, säger han.

Inte heller journalisten och författaren Gunnar Wall, som också har följt Palme-målet, är övertygad om att det här är mördaren.

– Det är intressanta uppgifter, men däremot så är den ton som slår an i Filter, som går ut på att det här skulle vara lösningen på mordet, det är att ta till alldeles för stora ord. Jag tycker att det här låter som ytterligare ett fall av ”så här måste det vara”.

Enligt Wall är det mest intressanta efter de nya uppgifterna i Filter att se vad utredarna nu kommer att göra.

– Om de kommer fram till att det här verkar stämma så måste de ju agera. Jag hoppas att det här ska bli ordentligt utrett.

”Måste hitta ett vapen”

Den före detta chefen för Palmegruppen Hans Ölvebro vill inte uttala sig om fallet eftersom polisen har en pågående utredning mot mannen som Filter skriver om, men säger att det finns ett krav för att mordgåtan ska bli löst.

– För att lösa Palmemordet måste man hitta ett vapen som går att koppla till mordet, och sedan koppla vapnet till en person.

Även Thomas Ahlstrand, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, menar att Filters uppgifter är svåra att kommentera.

– Jag delar uppfattningen att tills annat är visat är det mest sannolikt att mördaren var en tillfällig person som ser Olof Palme, har tillgång till vapen och tar risken. En desorganiserad och impulsstyrd man som avskydde Palme, var på platsen, har omedelbar tillgång till vapen och dessutom ser ut ungefär som Christer Petersson – om vi inte har fog för att påstå att Lisbeth Palme minns fel, eller minns en annan person som var på platsen, säger han till SVT Nyheter.

Oeniga om mordgåtan blir löst

Gunnar Wall är övertygad om att mordgåtan kommer att bli löst framöver.

– Om det finns folk som lever i dag och som känner till sanningen, så finns det en påtaglig sannolikhet att någon av dem går ut och berättar. Och om någon börjar är det troligt att fler vill berätta och då kan vi komma till en punkt då vi får veta vem det är.

Advokaten Leif Silbersky tror dock att det kommer fortsätta att spekuleras i evinnerlig tid om vem som dödade Palme.

– Jag tror att vi kommer få leva med ett olöst statsministermord. Det är min absoluta övertygelse, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filters Palmespår

Mer i ämnet