Under januari steg inflationen, exklusive energipriser, oväntat till 8,7 procent. Riksbanken har tidigare varslat om en höjning av styrräntan på 0,5 procentenheter, men den siffran baserades på en mer optimistisk inflationsprognos.
– Jag är orolig att detta kan trigga Riksbanken att fortsätta med sina alltför kraftiga räntehöjningar som har väldigt negativa effekter för vanliga människors liv och ekonomi, säger Torbjörn Hållö, ekonom på LO.
Vill stärka kronan
En av anledningarna till att riksbankschef Erik Thedéen aviserat en räntehöjning är förhoppningen att det ska stärka den svenska kronans växelkurs. Annika Winsth, chefekonom på Nordea, tror att målet kan leda till ytterligare räntehöjningar och bekymrar sig för hur det kan påverka hushållen.
– Om man ska höja räntan så att ska stärka kronan, ja då kan man ta i så mycket att man knäcker både svensk ekonomi och bostadsmarknad. Hushållen bör ta höjd för att klara uppemot en procentenhet högre ränta än man betalar idag, säger hon.
Även Klas Eklund, som är ekonom på advokatbyrån Mannheimer Swartling, tror att fler räntehöjningar väntar och befarar att det kan få allvarliga konsekvenser.
– Antagligen måste det bli värre innan det blir bättre. Ekonomin måste svalkas av ännu mer, och det är det som nu håller på att ske. Bolåneräntan har inte toppat än, det kommer bita in i hushållens budget. Inflationen har inte toppat än och det kommer klämma hushållen ännu mer, säger han.
Drabbar yngre generation
En räntesmocka kan komma att påverka alla, men det finns en åldersgrupp som är särskilt sårbar för Riksbankens räntebesked.
– Jag tror att konsekvenserna kan bli mycket allvarliga eftersom vi är så högt belånade, och de som är högst belånade är yngre människor. Äldre människor kan komma att klara sig betydligt bättre medan det kan slå enormt hårt mot yngre människor, säger Torbjörn Hållö.
Hör varför yngre drabbas hårdast av en höjd ränta i videon.