– Drygt 240 omfattas av rapporteringsskyldighet, av dessa har ett 70-tal myndigheter rapporterat in ungefär 200 incidenter, säger Richard Oehme, chef på MSB:s enhet för cybersäkerhet, till SvD.
Han är kritisk till att så många har låtit bli att rapportera incidenterna.
– Är det sannolikt att de övriga inte haft några incidenter? Det finner vi osannolikt, så frågan är varför man inte har rapporterat. Där måste vi gräva djupare för att hitta orsakerna.
Kritik mot kommunerna
Uppemot 70 procent av Sveriges kommuner arbetar inte systematiskt med informationssäkerhet, uppger MSB. Det är ett stort problem – eftersom kommunerna äger en stor del av den kritiska infrastrukturen, menar Oehme.
– Grundproblemet är att antalet hot och risker totalt sett ökar i och med att vi blir mer beroende av teknologin. Gapet mellan vidtagna säkerhetsåtgärder och it-utveckling ökar hela tiden. Det gör att vi måste tänka om och granska våra beroendeförhållanden, säger han.
Ett 60-tal allvarliga attacker
Enligt Svenska Dagbladets beräkningar var ett 60-tal av de rapporterade IT-incidenterna att betrakta som allvarliga. Det rör sig bland annat om större tekniska fel, virus och trojaner – men även om hackade datorer.
Säkerhetspolisen har fått in tre rapporterade it-incidenter sedan den 1 april förra året.