• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Få nyheter i S skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Ont om nyheter och få överraskningar. Så kommenterar SVT:s Margit Silberstein dagens skuggbudgetar från S, MP och SD.

Eftersom alla partier numera reser runt till lämpliga skolor och företag där de presenterar små slevar åt gången av sin ekonomiska politik fanns egentligen bara en nyhet kvar i Socialdemokraternas budget. Det nya är en siffra, 3,6 miljarder. Så mycket mindre än regeringens är Socialdemokraternas utrymme för reformer.

Socialdemokraterna har så ofta som möjlighet givits kritiserat finansminister Anders Borg för att han nonchalerar regeln om att budgeten ska ha ett överskottsmål på en procent över en konjunkturcykel. Kritiken kommer inte bara från Socialdemokraterna, samma sak påpekar Konjunkturinstitutet och flera tunga nationalekonomer.

Valbudgeten 2014

Mot den bakgrunden var det inte oväntat att Socialdemokraterna skulle lägga sig på en något lägre nivå än regeringen. Därmed kan också de socialdemokratiska angreppen på regeringen för att inte ha ordning på finanserna fortsätta.

Satsar på jobben

Socialdemokraterna har ända sedan Stefan Löfven tillträdde som partiledare profilerat sig som jobbpartiet framför andra. Partiet lovar till exempel att med Socialdemokraterna vid makten ska Sverige ha den lägsta arbetslösheten år 2020. Den ambitionen avspeglas i budgeten bland annat i att partiet vill lägga 5,1 miljarder på en jobbgaranti för unga, som är arbetslösa.

Alla partier vill satsa på jobben och skolan. Alla säger sig värna välfärden. Fast Socialdemokraterna anklagar regeringen för att rasera välfärden genom att sänka skatten. Anders Borg säger att det är Socialdemokraterna som underminerar välfärden genom höjda ersättningar i a-kassan och sjukförsäkringen.

Små skillnader mellan S och M

Skiljelinjerna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är inte knivskarpa. De syns framförallt när det gäller vissa skatter och avgifter. Socialdemokraterna vill avskaffa krogmomsen och ta bort sänkningen av arbetsgivaravgiften för dem som anställer unga under 25 år.

Tillsammans med Miljöpartiet, Vänstern och Sverigedemokraterna kan de hindra regeringen från att höja gränsen för statlig skatt. Magdalena Andersson använde en del av sin presskonferens till att försäkra att fastighetsskatten och förmögenhetsskatten inte ska återinföras om Alliansen förlorar regeringsmakten. Och femte jobbskatteavdraget kommer inte att försvinna om Magdalena Andersson blir finansminister.

Klimatskatterna stridsfråga

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna presenterade också sina budgetmotioner under onsdagen.

Det är en offentlig hemlighet att Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill bilda regering tillsammans. Det som kan bli svårt för de två partierna att komma överens om är klimatskatterna. Miljöpartiet vill till exempel höja bensinskatten med 70 öre. Det är inget som återfinns i Socialdemokraternas budget.

De två partierna är emot femte jobbskatteavdraget. Men när det väl är infört får det vara kvar, lagt kort ligger, enligt Socialdemokraterna. Miljöpartiets Per Bolund är inte lika tvärsäker på det. Hur det blir med den saken avgörs av det ekonomiska läget.

SD vill satsa på kvinnorna

Sverigedemokraternas ekonomisk–politiske talesman, Sven-Olof Sällström, upprepade på sin presskonferens att hans parti vill göra gemensam sak med de tre rödgröna partierna och sätta stopp för regeringens planer att höja gränsen för när man ska betala statlig skatt.

I övrigt vill Sverigedemokraterna ändra bilden av partiet, som domineras av män, genom att satsa på en politik som ska gynna kvinnor. Nästan alla reformer som Sverigedemokraterna vill göra betalas med minskad invandring och sänkt bistånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet