Enligt tobakslagen är det sedan 2005 förbjudet att röka på restauranger inomhus, men tillåtet utomhus. Men enligt Therese Guovelin, vice ordförande på Hotell- och restaurangfacket, bryter många krögare i dag mot lagstiftningen genom att mer eller mindre bygga in uteserveringarna.
– Det räcker med att jag rör mig ute på stan så ser jag uteserveringar där man sitter och röker under markiser eller restauranger där man byggt upp dubbla glasväggar kring uteserveringen. Då blir det inte en tillräcklig ventilation varken för gäster eller våra medlemmar, säger hon.
Krävs öppet tak eller väggar
Det är kommunerna som har tillsyn i frågan och ska bestämma exakt var gränsen går för att rökning ska vara tillåten på en uteservering.
I Stockholms stad ska till exempel luften på uteserveringen kunna “passera så att det motsvarar utomhusmiljöer” för att rökning ska vara tillåten. Det krävs också att taket är helt öppet eller att väggarna är öppna till 50 procent. Liknande regler finns i Göteborg.
Facket vill se fler inspektioner
Dagens lagstiftning har inte uppnått en tillräcklig legitimitet och följs inte upp med inspektioner, menar Therese Gouvelin.
– Om lagstiftningen som finns hade följts hade våra medlemmar haft en mer eller mindre rökfri arbetsmiljö redan. Man måste kontrollera hur lagen följs på ett mycket mer välfrekvent sätt än vad som görs i dag. Steg för steg byggs uteserveringar in tills de blir som en innemiljö fast det räknas som ute. Det är beklämmande, säger hon.
Välkomnar nya förslaget
Facket välkomnar det nya förslaget om förbud på uteserveringar.
– Vi är positiva till alla steg som kan tas för att våra medlemmar ska ha en rökfri arbetsmiljö. Det viktiga i all lagstiftning är att den är tydlig och konkret så att man har en skälig möjlighet att följa den, säger hon.