”Som det ser ut i dag trollar personalen med knäna, varje dag, men vi kan inte klona oss”, säger Frida Strandberg Landin på Seko. Foto: TT/Privat

Facket: ”Handlar om ungdomar med enormt våldskapital”

Publicerad

Landets Sis-hem anklagas för systematisk och omfattande våldsanvändning i en ny rapport.

Nu reagerar facket på kritiken.

– Min uppfattning är att det är endast när det finns risk för skada för barnet eller andra som de här metoderna används, säger Frida Strandberg Landin, Seko.

Barn som blir nedbrottade, fasthållna och inlåsta. I en ny rapport från Childhood och Barnrättsbyrån beskrivs en våldsam tillvaro på landets Sis-hem.

Överläkaren Tom Palmstierna kallar metoderna för onödiga och omoderna.

Använder nedtrappning i första hand

Från fackets sida vill man nyansera bilden.

– Det är klart att vi använder oss av särskilda befogenheten som fysiska inventioner. Men min uppfattning är att det görs endast när det finns risk för skada för barnet eller andra. Det är den absolut sista utvägen, säger Frida Strandberg Landin, ordförande i fackförbundet Seko:s Sis-avdelning.

Nedtrappning och samtal är en stor del av arbetet, menar Frida Strandberg Landin som poängterar att antalet avskiljningar minskat den senaste tiden.

– Hade vi inte använt oss av nedtrappning hade vi haft betydligt fler avskiljningar än vi har i dag. Att vi avskiljer någon är betydligt mer sällsynt än att vi lyckas avstyra situationen.

”Enormt våldskapital”

Hon menar att en majoritet av avskiljningarna är fokuserade på ett mindre antal barn med stor problematik. En svårbehandlad grupp som blivit större de senaste åren.

– Det här är i många fall ungdomar med ett enormt våldskapital och grov kriminell bakgrund. Det tar inte bort det faktum att det är barn, men det är en viktig aspekt som jag ofta tycker glöms bort i debatten.

Kan du förstå de som tycker att det låter väldigt våldsamt att trycka ned någon i golvet och böja armar och ben?

– Ja, jag har full förståelse för det. Ingen vill hamna i den situationen. Men tyvärr blir situationen ibland så hotfull att det behövs.

”Trollar med knäna varje dag”

Nyligen beslutade Sis att skrota vissa kompetenskrav för vårdare. I praktiken innebär det att det endast krävs en gymnasieutbildning för att få jobb på ett Sis-hem.

– Vi hade hellre sett att utbildningskravet är kvar. Däremot kommer man nu att införa en mer grundläggande utbildning för all personal som liknar den vid Kriminalvården. Det ser vi positivt på, säger Frida Strandberg Landin.

Nyckeln till en bättre behandling är en ökad bemanning, anser Seko.

– Vi är i behov av mer resurser. Hade vi varit fler i personalen tror jag vi hade kunnat stävja mycket fler konflikter. Som det ser ut i dag trollar personalen med knäna, varje dag, men vi kan inte klona oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.