Facket oroas över vapenamnesti

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattar riksdagen beslut om en ny vapenamnesti från och med 1 mars. Men facket oroas över säkerheten för personal och allmänhet.

Det kom in nästan 14.000 illegala vapen och 14 ton illegal ammunition 2007. Den 1 mars inleds nästa tillfälliga vapenamnesti som väntas pågå i tre månader.

Men fler vapen som lämnas in kan innebära risker på polisstationerna menar fackförbundet ST, som organiserar de civilanställda där.

– Vi kräver att all personal som kommer i kontakt med någon form av vapen ska ha relevant utbildning och att man dessutom ser över lokaler och hantering av vapen så att varken personal eller allmänhet utsätts för någon form av risk, säger Karin Svenning, ordf för ST inom polisväsendet.

Rikspolisstyrelsen säger att det startats extra utbildningar vid polismyndigheterna runt om i landet och att det redan finns en stor vana att ta emot och hantera vapen på stationerna.

– Vi får bara ett större flöde av vapen som kommer in och det ska nog inte vara några större problem om man iakttar normala försiktighetsregler, säger Peter Thorsell, ansvarig för vapenfrågor vid Rikspolisstyrelsen.

Ska få säkrare lokaler

Men hanteringen av vapen är inte okomplicerad. I till exempel Stockholm stoppade huvudskyddsombudet vapeninlämningen i anslutning till den stora passenheten på Kungsholmen eftersom det ansågs som en fara att personer kom in med skarpa skjutvapen där.

Hanteringen stoppades för över ett år sedan, men i samband med att vapenamnestin ska en ny säkrare lokal öppna i samma kvarter.

Kan få in explosiva varor

Något polisen inte vill få in på stationerna är explosiva varor, men trots att amnestin inte omfattar dem lämnades en stor mängd sådana in sist. Det kan det leda till att stationer och hela kvarter måste spärras av vilket sker då och då.

– Hittar man sprängämnen eller annat som kan vara explosivt ska man inte röra det utan ringa polisen och invänta råd hur man ska göra,  säger Peter Thorsell, Rikspolisstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.