Strömförande lampor, livsfarliga flytvästar eller leksaksbilar som exploderar och börjar brinna. Trots att konsumenter tror att varor är säkra för att de är märkta med EU:s säkerhetsstämpel CE kan de vara livsfarliga.
Det blir allt vanligare att farliga produkter upptäcks inom EU. Förra året återkallades 13 procent fler farliga varor än året innan, visar siffror från EU:s kontrollorgan Rapex.
Som konsument gäller det att se upp. Antingen kan en produkt vara märkt med det korrekta CE-märket men trots det utgöra en säkerhetsrisk. Eller så kan produkten vara märkt med den kinesiska varianten av CE – en symbol som inte säger någonting om produktens säkerhet, utan bara intygar att produkten exporterats från Kina. Det enda som skiljer märkningarna åt är att det falska CE-märket har ett mindre avstånd mellan bokstäverna.
-Det är ju ett bekymmer att konsumenter kan uppfatta det som att om en produkt är CE-märkt är den också garanterat säker. Och det sambandet finns inte, fullt ut, säger Mikael Schmidt som är enhetschef för produktsäkerhet på Konsumentverket.
Ansvar ligger hos flera
Varje producent ansvarar för att CE-märka sina produkter. Därmed intygar de att produkterna är ofarliga för konsumenter. Och alla importörer får bara importera produkter som är ordentligt CE-märkta. Men det finns importörer som inte är så seriösa.
Hur kan de här produkterna få säljas i Sverige?
-De kommer ju in i stor mängd i containrar över någon gräns in till EU:s inre marknad och sedan får de ju cirkulera fritt. Dels är det ju en resursfråga hos tullen och marknadskontrollerande myndigheter, men det är ju också en kunskapsfråga hos de som importerar och de som tillverkar det, säger Mikael Schmidt.
Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@svt.se