Hör experterna om vilka skador blekningsprodukter kan orsaka på huden och i kroppen. Foto: SVT

Farliga hudblekningskrämer fortsätter säljas – trots tjugo år gammalt förbud

Uppdaterad
Publicerad

De kan ge inre skador och orsaka hudsjukdomar. Trots det hittade SVT flera potentiellt hälsofarliga hudblekningskrämer på bara några timmar bland butikerna i centrala Stockholm.  

– De kan innehålla ämnen som inte är reglerade, till exempel kvicksilver som kan skada inre organ och ge dermatit, säger hudläkaren Virginia Zazo i programmet Sanningen om hudvård.

Hudblekningsprodukter innehåller ofta farliga och förbjudna ämnen som kvicksilver, hydrokinon eller steroider som klobetasol. Men dessa syns sällan i innehållsförteckningen. 

– Det är det som är problemet. De kan innehålla ämnen som inte står på förpackningen, som inte är reglerade, säger hudläkaren Virginia Zazo.  

Användning av kvicksilver på huden kan orsaka skador på inre organ och leda till hudsjukdomar som ger rodnader och utslag.

Bleker hyn för att passa in i normen 

Chrystelle Eriksberger är entrepenör och driver mångfaldsfrågor. Hon menar att efterfrågan på hudblekningsprodukter är ett resultat av att de flesta som syns i hudvårdsindustrins marknadsföring har vit hy. 

– Du går ut och tittar i media, och det enda du ser där är vita personer. Och så tittar du på dig själv och inser att du är tvärtemot hur de ser ut i media. Då tänker du att ‘det är något fel på mig’. Vad annat att göra än att bleka sin hy? säger hon. 

Läkemedelsverket genomför storskalig kontroll 

Just nu pågår ett större tillsynsprojekt av hudblekningsprodukter på Läkemedelsverket. Genom att leta efter kvicksilver och hydrokinon i ett femtiotal produkter som säljs i Sverige hoppas de kunna stoppa krämerna.

– Det är väldigt viktigt att få bort dessa produkter från hyllorna, säger Elmira Tavoosi, tillsynsutredare på Läkemedelsverket, till SVT.

Dessa ämnen har varit förbjudna i över tjugo år i hela EU, varför genomför ni denna tillsyn först nu? 

– Vi agerar utifrån signaler vi får in i form av tips och stickprover och på sistone har vi sett starkare signaler på att förbjuden kosmetika för att bleka huden säljs. Förra året hittade miljöinspektörer i Malmö denna typ av produkter i större mängd, och i Stockholm har det också gjorts återkommande fynd. Så det blir en typ av kaskadeffekt, säger Elmira Tavoosi.

Vill du titta på hela Sanningen om hudvård? Se det torsdagen den 22 april klockan 21:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.