Sedan förra valet år 2014 har arbetslösheten sjunkit i hela länet från 10,2 procent till 8,9 procent. Men arbetslösheten här är fortfarande högre än rikets 7,4 procent, och högre än vad arbetslösheten i riket var för fyra år sedan då den låg på 8,5 procent.
– Västmanlands län har här och nu landet femte högsta arbetslöshet, och så har det sett ut under en lång tid nu, säger Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Mest utsatta på arbetsmarknaden
Dessutom visar Arbetsförmedlingens siffror att de som står längst ifrån arbetsmarknaden i Västmanland har blivit fler sedan förra valet.
Det handlar om personer med högst förgymnasial utbildning, utomeuropeiskt födda, äldre personer mellan 55-64 år och personer med nedsatt arbetsförmåga. I dag utgör de här personerna 80 procent av alla arbetslösa här.
– Utomeuropeiska har snabbt ökat i antal i takt med att vi har fått fler nyanlända i länet och många av de möter hinder bland annat i att de har kort utbildning som göra att det är många som till en början har svårt att komma ut i jobb, säger Marcus Löwing.
Lägre utbildningsnivå generellt
Det är just utbildning som är det avgörande när det gäller chanserna att få jobb här i Västmanland. De som har det tuffast på arbetsmarknaden i dag är just de som högst har en förgymnasial utbildning.
Statistiken visar även att de som varit arbetslösa i över 12 månader också har blivit fler. Av de här personerna saknar 44 procent en avklarad gymnasieutbildning.
– Tittar man på befolkning som helhet så har vi en lägre andel även av de som har en högskoleutbildning. Så generellt ligger utbildningsnivån lägre i länet än riksgenomsnittet – både i totala befolkningen, men också bland de som är inskrivna som arbetslösa, säger Marcus Löwing.