• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På tre år har antalet bristningar gått ner från 2,5 procent till 1,8 procent om man ser till hela Sverige. Foto: NTB/TT

Färre får svåra bristningar vid förlossning

Uppdaterad
Publicerad

I jämförelse med andra europeiska länder har Sverige stuckit ut för sitt höga antal bristningar vid förlossningar. Men nu har man kunnat se en nedåtgående trend när det kommer till bristningar av grad tre och fyra, alltså de svåraste bristningarna.

Bristningar av grad tre och fyra innebär att kvinnan har spruckit genom samtliga lager vävnad i bäckenbotten och även fått skador påända in i ändtarmen. Regeringen beslutade 2015 att satsa extra pengar på att förebygga skador.

Nationell satsning

Det har sedan skett en nationell satsning på förlossningsvård, och på tre år har antalet bristningar gått ner från 2,5 procent till 1,8 procent om man ser till hela Sverige.

– Alla landsting har fått särskilda medel för att arbeta med utbildning, teamträning och med riktade projekt för att vi ska bli bättre och det ser vi ju effekten av nu, säger Olof Stephansson som är överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och även ansvarig för Graviditetsregistret där siffrorna registreras.

Foto: Eva Eliasson/SVT

Skillnader över landet

Samtidigt skiljer det sig hur många allvarliga bristningar som drabbar de födande kvinnorna över landet.

- Stockholm har till exempel, om man ser tillbaka, legat högre än övriga landet och det finns vissa regioner som ligger lite högreäven i dag. Samtidigt kan man vända på steken, det finns vissa regioner som Halland och Västra Götaland som har visat att man verkligen kan gå före och inspirera de andra så jag tror alltid att det kommer finnas skillnader, säger Olof Stephansson.

– Vi arbetar på att de skillnaderna ska bli så små som möjligt. Jag är helt övertygad om att vi övertid kommer att se att klinikerna närmar sig varandra och det är en del av den här satsningens mål också, att man ska få en jämlik vårdöver hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.