• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Häljestorp i Vänersborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i sopor på en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att undvika röken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Tre blivande studenter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tråkigt att bara göra en sak”. Hör vad Max och andra elever tänker om yrkesprogrammen. Foto: Makan Rahmati/SVT

Färre platser på flera populära gymnasieprogram nästa år

Publicerad

Från och med 2025 träder en ändring av skollagen i kraft som innebär att utbildningsplatserna ska fördelas baserat på arbetsmarknadens behov. Därmed blir det svårare att komma in på flera av de populäraste programmen, eftersom platserna omfördelas. Samtidigt kommer fler platser att erbjudas på utbildningar som bättre matchar efterfrågan på arbetsmarknaden.

Skolverket pekar på att det främst är samhällsvetenskaps-, estet- och ekonomiprogrammet som kommer behöva bli en mindre del av utbudet. Regleringen av platser sker gradvis men Skolverket menar att fler måste börja välja de program som leder till jobb där behoven på arbetsmarknaden är störst.

– Sett till hela landet behöver det bli fler platser och fler elever som går vård- och omsorgsprogrammet och industriteknisk utbildning, säger Anders Håkansson, enhetschef på Skolverket.

Exakt hur många platser skiljer sig dock beroende på var man bor, men i storstadsområden finns det generellt för många platser på de teoretiska programmen.

”Mer kunskap behövs om yrkesprogrammen”

Många ungdomar är tveksamma till att välja de yrkesförberedande utbildningarna, men studie- och yrkesvägledaren David Spak menar att det ofta är fördomar som kan ligga bakom.

– Min bild är att många elever som valt ett högskoleförberedande program hade kunnat välja annorlunda om de hade haft mer kunskap kring vad programmen leder till, säger han.

– Man behöver tidigt ge elever kunskap om eftertraktade yrken. Elever vill idag ofta gå ett så brett program som möjligt och tänker kanske att yrkesprogrammen är för smala, säger David Spak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.