Annars verkar det som att nedstängningsbeslutet från skidjätten Skistar gett effekt. Mobiloperatören Tre:s mätningar av anonymiserad mobildata visar att deras Stockholmsbaserade kunder övergett de största fjällorterna. På sportlovet hade man en ökning av mobiltrafik från Stockholm till Sälen på 1160%, till Åre på 765% och Vemdalen med 1530%.
– De vanliga topparna i mobiltrafik där är nu helt utraderade. Det ser ut som en normaldag i januari, konstaterar Tre:s kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.
Minskat resande
Det är genom att följa hur mobiler kommunicerar med basstationer runt om i landet som man kan få fram sådana rörelsemönster. Kartläggningen, som tagits fram för SVT, sker inte på individnivå. Det krävs minst fem mobiler på samma ställe, för att det ska bli en datapunkt i analysen.
Nästan alla fjällanläggningar har stängt i förtid för att minska resandet inför påsken. I Sälen har man inte bara stängt liftarna, utan även slutat underhålla längdspår och skoterleder, berättar Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen.
– Allt för att minska intresset för att vara här, och vi ser nu en dramatisk minskning av antalet gäster. Folk verkar ha lyssnat på Folkhälsomyndighetens uppmaning.
Några håller öppet
Ett par mindre liftanläggningar är dock öppna i Funäsfjällen, där man också fortsätter preparera längdspåren regelbundet.
– Av säkerhetsskäl, för att inte det ska bli skador om folk skidar i spår som annars kan bli isiga. Det är ju många fastboende här som vill ut och röra på sig som vi också måste tänka på, menar Funäsfjällens turistchef Mats Lennartson.
Björkliden och Riksgränsen utmärker sig på skidkartan med att hålla öppet. Men man stängde nybokningarna av boende from 1:a april och hävdar att majoriteten av besökarna är hemmahörande i region Norrbotten. Men inte ens för dem är det möjligt att avsluta skiddagen som vanligt. After-skin är stängd. För alla.