– Personer som kommer från länder där man inte haft erfarenhet av att rösta gör det i mindre grad när de kommer till Sverige, och tvärtom. Så valdeltagandet är högre bland till exempel människor som kommer från Nordamerika och Sydamerika, än Asien och Afrika, säger Richard Öhrvall, doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet.
Problematiskt
Vid det senaste riksdagsvalet, 2014, röstade 89 procent av de inrikesfödda, medan endast 72 procent av alla utrikesfödda röstade. Richard Öhrvall säger att skillnader i valdeltagandet kan vara problematiskt.
– På valdagen ska vi välja vilka som ska styra landet och vilken politik de ska föra. Om då de som inte röstar har andra ståndpunkter än de som röstar, då speglar inte valresultatet folkviljan, säger han.
Få fler att rösta
Sveriges kommuner och landsting arbetar med att öka valdeltagandet bland utrikesfödda, bland annat genom att öppna upp förtidsröstningen på folktäta platser och utbilda lokalt etablerade personer till att informera om valet.
– Forskning visar att olika informationsinsatser, till exempel att skicka brev och sms till väljare, också leder till att de röstar i högre grad, säger Richard Öhrvall.