Medelhavet och Nordatlanten har fått feber, de rekordhöga temperaturerna som började i januari visar inga tecken på att vika undan och har alarmerat klimatforskare över hela världen. De uppvärmda haven avger mer vattenånga – vilket delvis förklarar ovädret Hans. Men det finns flera häpnadsväckande förändringar som forskarna just nu noterar och som förklarar skyfallen över Sverige. Just nu är jetströmmen över norra halvklotet vågig och försvagad vilket leder till låsta vädersystem och sommarens alla värmekupoler spelar också in. Det här är nya begrepp att lägga på minnet i en tid då de komplexa vädersystemen tycks börja skena.
Forskare övertygade: Sker på grund av klimatet
Framstående klimatforskare som SVT talat med är övertygade om att det extremt ovanliga ovädret som drabbat stora delar av Sverige nu sker på grund av de pågående klimatförändringarna. Det är intensiteten och det fastlåsta väderläget som fått forskarna att reagera. Just nu är jetströmmen ovanligt vågig och löper i en annan riktning än den vanliga. Den globala uppvärmningen gör att temperaturskillnaderna mellan Arktis och ekvatorn minskar vilket försvagar jeströmmen och i sin tur leder till de fastlåsta väderläge som vi har just nu över Sverige.
Ovädret Hans snurrar runt på sitt tredje dygn och ger skyfall i stora delar av landet, något som är extremt ovanligt.
För en vecka sedan var Nordatlanten 24,9 grader, ett värmerekord och klimatforskarna förstår ännu inte vad som orsakat uppvärmningen. Men de vet vad som händer när haven värms upp.
”Nästan unikt väderläge”
– Rekordtemperaturer i haven skapar mer vattenånga i atmosfären, och mera regn. Det är därför mycket troligt att klimatförändringarna har förstärkt ovädret Hans, säger Anna Rutgersson, professor i meterologi vid Uppsala universitet.
Hon får medhåll av klimatforskaren Frederik Schenk vid Bolin Center på Stockholms universitet.
– Det är ett mycket ovanligt, nästan unikt väderläge vi just nu ser. Utan global uppvärmning hade ovädret Hans varit mindre intensivt och innehållit långt mindre nederbörd, säger han till SVT.
På väderkartorna såg det ut som att Hans uppstod ur ingenstans, men så är det inte enligt klimatforskarna vid Bolin Center.
En perfekt storm
Det är enligt Bolin Center två oväder utanför Sveriges gränser som löpt samman i en så kallad perfekt storm. Ovädret Antole över Storbritannien som tog sig österut över Alperna och som möttes av ovädret Zacharias som uppstod över det upphettade Medelhavet och som orsakat svåra översvämningar i bland annat Slovenien och Österrike. De svepte samman i ett gigantiskt lågtryck som tagit sig norrut .
De enorma skyfallen de senaste dagarna har alltså sitt ursprung i att Medelhavet och Nordatlanten är rekordvarmt.
De värmeböljor som avlöst varandra över jordklotet i sommar beror också på så kallade värmekupoler, både i Europa men också i Nordamerika och Asien. Det var en sån värmekupol som bidrog till hettan och bränderna i Kanada tidigare i somras. De påverkar i sin tur jetströmmarna.
Storskaligt experiment med jordens klimat
Att väderfenomenet El Nino skulle driva sommarens extremvädret tror forskarna däremot inte på.
– Jag är skeptisk, jag skulle säga att vi just nu befinner oss i ett neutralt läge där El Nina (avkylande effekt) börjat klinga av men där El Ninos uppvärmning ännu inte skapat några effekter, det kommer inte få så stor betydelse för Europa, anser professor Anna Rutgersson.
2023 kommer gå till historien den sommar då det blev än mer tydligt att människan håller på med ett storskaligt experiment med jordens klimat.
För oss svenskar blir ovädret en kraftfull påminnelse att vi också kan drabbas när vädersystemen börjar skena. Det som sker långt borta, når också hit. Banvallar och hus rasar och vägar översvämmas.
Det är också varning om att vi måste börja anpassa oss till att leva med inte bara stigande havsnivåer i syd, utan också stora regnmängder. Det handlar om att rädda människoliv, och enorma materiella värden.