Parkeringsträngseln på badplatser runt om i landet gör att människor felparkerar, vilket kan blockera utrymningsvägar för räddningstjänst och ambulans. Problemet är utbrett, enligt flera räddningstjänster som SVT har varit i kontakt med.
Räddningstjänsten i Mälardalen var med om en incident där de inte kunde ta sig fram till ett drunkninglarm på grund av felparkeringar.
– Man blir mållös och förbannad när det inträffar, säger William Lagerwall, dykledare räddningstjänsten i Mälardalen.
Fler felparkeringar till följd av pandemin
I pandemins spår kommer många svenskar att stanna hemma under semestern och stränderna väntas vara fyllda med badgäster. Svenska livräddningssällskapet befarar därför att även felparkeringarna vid badplatserna kommer att öka.
– Vi har sett en tendens under flera år att man nonchalerar rådande parkeringsregler, säger Mikael Olausson från Svenska livräddningssällskapet.
”Badplatser underdimensionerade”
Samtidigt poängterar han att badplatserna kan vara underdimensionerade och att man behöver göra flera insatser för att få bukt med problemet.
– Dels behöver allmänheten verkligen fundera över vart man parkerar bilen. Men de som äger badplatserna och markerna behöver kanske också se över vilken grad man har rätt dimensioner på badplatserna.
”Sannolikt ett mörkertal”
Det är svårt att säga hur ofta räddningstjänstens utryckningsväg blockeras vid drunkningsinsatser. Av 101 drunkningstillbud som rapporterades in till MSB under 2018 och 2019, där det fanns komplikationer vid utryckning, var sex av dessa rubricerade som ”räddningsväg blockerad”. Endast ett av dessa fall handlade specifikt om felparkerade bilar.
– Det är sannolikt att det finns ett mörkertal, säger Joakim Ekberg, statistikproducent på MSB.
Är det här ett problem?
– Hade man kunnat lita på att man får in allt hade det varit lättare att inrikta det förebyggande och operativa arbetet. Men det finns inget krav på att räddningstjänsterna ska rapportera in dessa uppgifter.
Det ligger just nu ute en proposition som bland annat skulle inför ett sådant krav. Beslut väntas fattas i höst.
Antal dödsfall drunkningsolyckor
2020: 40 stycken (januari till sista juni)
2019: 68 stycken
2018: 136 stycken
2017: 92 stycken
2016: 115 stycken
Källa: Svenska livräddningssällskapet