Matlådor i plast och barnleksaker i plast är något som oroade många som chattade med plastexperten. Foto: TT

Fem frågor om plasten i samhället – och expertens svar

Uppdaterad
Publicerad

Hur rädda ska vi egentligen vara för plasten i vår omgivning – och hur mycket av vardagsplasten kan vi banta bort? Magnus Breitholtz, professor i ekotoxikologi vid Stockholms universitet, chattade med SVT Nyheters läsare om plast – här är hans viktigaste poänger.

1. Vad finns det för plast i hemmamiljön som kan tänkas vara skadlig?

Magnus Breitholtz svar: Det är stor skillnad på plast och plast. Ett golv tillverkat av PVC kan innehålla höga halter, flamskyddsmedel och mjukgörare, det gör inte en polyetenfilm som du slår in livsmedel med. Det kan också vara stor skíllnad beroende på vart plasten/produkten är tillverkad i världen. Tumregel om du är orolig, köp inomeuropeiskt.

Plast och miljö

Jag skulle ta bort gammal plast, om den är lätt att ta bort. Även om lagstiftningen på området inte är optimal, så är den mycket bättre än för några årtionden sedan. Tänk på att stora ytor (väggar, golv) kan ge ifrån sig mer av kemikalier som läcker. En miljömärkt väggfärg kan till exempel vara bra att investera i istället för en billigare, icke-miljömärkt variant.

2. Hur rädd ska man vara för att barnen exponeras för mycket plast i leksaker?

Magnus Breitholtz svar: Tänk inte bara på leksakerna, utan på allt annat som de kan exponeras för i hemmamiljön som också är av plast. Vad gäller leksaker är de oftast bättre testade än andra produkter som används i hemmet!

Mjuka plastleksaker från en okänd tillverkare skulle jag rensa bort. Förutom att kemikalier kan vara giftiga, så kan de också vara allergena. Bort med elektronik från barnens rum och ta bort äldre plastleksaker.

Nappflaskor i plast har varit på tapeten länge och man har fått bort vissa kända farliga kemikalier (Bisfenol-A). Bör vara säkra.

3. Hur ska man tänka kring plastförpackningar som vi har mat i, och värmer upp i mikron?

Magnus Breitholtz svar: Det finns material som är säkra men om du frågar mig personligen, så skippar jag helt att värma plastförpackningar. Det funkar bra utan! Rent generellt ska plast som är i kontakt med mat testas, så att det inte finns farliga kemikalier som läcker ut från plasten. Någon märkning finns dock inte som du som konsument kan se på den typen av förpackningar.

4. Hur dåligt är det med plastpåsar?

Magnus Breitholtz svar: Ur hälsosynpunkt är inte plastpåsar ett problem. Inte nödvändigtvis ur en energisynpunkt (olika studier kommer till olika slutsatser). Däremot är plast alltid ett problem om plasten hamnar i miljön.

5. Kan man genom att kolla på ”innehållsförteckningen” på t.ex. kläder veta om plasten plagget är gjort av innehåller farliga tillsatsämnen?

Magnus Breitholtz svar: Innehållsförteckning finns inte för vanbliga konsumentprodukter, men idén är mycket god. Perfluorerade ämnen kan man nog lista ut om det finns i ett klädesplagg, även om det inte framgår av någon etikett. Fråga hos försäljaren av jackan, du har rätt att veta om det finns farliga kemikalier inom 45 dagar!

Läs hela chatten med Magnus Breitholtz här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet