Det är BA.5, en undergrupp till virusvarianten omikron, som dominerar i smittspridningen skriver FHM i ett pressmeddelande.
Förra veckan, vecka 25, rapporterades cirka 3 100 fall av covid-19. 11 procent av dem var efterregistrerade fall, men om dessa fall räknas bort ses ändå en ökning på 41 procent mellan vecka 24 och 25.
De allra flesta som smittas av BA.5 får en lindrig sjukdom, enligt Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Är det någon skillnad bland vaccinerade och ovaccinerade?
– Det är lite tidigt att säga, men det ser ut som att vaccinet fortfarande har ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Även genomgång av tidigare varianter av omikrion ser ut att ge ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, säger Anders Lindblom och betonar:
– Däremot kan man fortfarande bli smittad om man haft en annan variant och är vaccinerad.
Allmänheten testas inte
De flesta i allmänheten som får symptom rekommenderas inte längre att testa sig, men däremot stanna hemma.
Vissa andra grupper, exempelvis personal inom hälso- och sjukvården eller omsorgen, ska testas vid symptom. Det är inom dessa grupper som FHM sett en ökning som man tror speglar smittspridningen i samhället.
Vecka 25 testades knappt 16 000 personer, ungefär lika många som veckan innan.
Kan påverka vården
I länder som Portugal, Italien, Frankrike och Tyskland sprider sig både BA.5 och den andra omikronvarianten BA.4.
Anders Lindblom på FHM tror att smittspridningen i Sverige kommer öka i några veckor – och påverka vården.
– I och med att vi ser en ökad smittspridning i samhället kan det också leda till ökad belastning på hälso- och sjukvården. Både med fler patienter och personal som blir sjuk. Då kan det blir aktuellt, det bestämmer regionerna själva, med åtgärder som munskydd eller att man screenar personal.
Krav på munsydd för personal har återinförts i bland annat region Uppsala och Västra Götalandsregionen. För region Värmland gäller kravet vid patientkontakt inom två meter. Skellefteå lasarett i region Västerbotten inför hårdare besöksrestriktioner.
Covid-19 inom vården och iva
Flera regioner har sett en ökning av patienter med covid-19 inom slutenvården. Vecka 25 har hittills nio bekräftat coronasmittade rapporterats som nyinlagda inom intensivvården.
Folkhälsomyndigheten har fått signaler från hälso- och sjukvården att de flesta som läggs in ovaccinerade, uppger statsepidemiolog Anders Lindblom.
Vad gäller dödligheten per vecka är den fortsatt låg. Fram tills i dag har 24 personer med covid-19 rapporterats avlidna för vecka 23, men det finns en viss fördröjning i rapporteringen.
Källa: Folkhälsomyndigheten