• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Men har man hög feber, kraftigt ont i halsen, då kan det vara värd att kontakta sjukvården för att eventuellt ta ett prov och behandla med penicillin.” – hör mer av statsepidemiolog Magnus Gisslén i klippet. Foto: Jacob Hansson/SVT

FHM vill att vården tar halsfluss på allvar – kan leda till sepsis

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten anser att vården bör testa för och behandla halsfluss orsakad av grupp A-streptokocker i allt större utsträckning än i dag

Andelen allvarliga infektioner har ökat det senaste året – men exakt varför kan inte FHM svara på.

– Vi har haft en period där vi haft väldigt många allvarliga infektioner med så kallade invasiva grupp A-streptokocker som är jätteallvarliga infektioner. Det är ovanligt men det har varit helt klart högre förekomst under det senaste året, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén.

Vad den exakta orsaken till den höga förekomsten av invasiva grupp A-streptokocker är svårt att säga. Magnus Gisslén säger att det delvis kan bero på att det var en väldigt liten förekomst av streptokocker under pandemin och att immuniteten i befolkningen blivit sämre och att det nu börjat cirkulera mer.

Det är mot bakgrund av den höga förekomsten av både grupp A-streptokocker (GAS) och fall med invasiva grupp A-streptokocker (iGAS) i Sverige under 2023-2024 som Folkhälsomyndigheten kompletterar rekommendationer för handläggning av halsfluss i öppenvården.

Rekommendationen gjordes för ungefär två veckor sedan, i samråd med läkemedelsverket, och innebär att vården i högre utsträckning ska testa för GAS och ordinera penicillin vid positivt svar.

Oftast milda symtom

De flesta fallen av GAS-infektioner är milda och tar sin form i halsfluss, svinkoppor och scharlakansfeber som läker av sig självt. Men trots det kan enstaka personer få riktigt allvarliga infektioner såsom sepsis, även kallat blodförgiftning. En invasiv infektion som kan utveckla sig extremt snabbt och kräva intensivvård och där det är hög dödlighet.

– Då får man symptom på en blodförgiftning där man blir snabbt väldigt sjuk. Eller så får man en djup mjukdelsinfektion, så kallad nekrotiserande fasciit, som sitter i muskler och mjukdelar någonstans in kroppen.

När det kommer till en allvarlig och invasiv infektion säger Magnus Gisslén att det ofta finns någon i den nära omgivningen som har en annan streptokockinfektion så som halsfluss.

– Vi vet att om vi behandlar den halsflussen med penicillin minskar smittsamheten väldigt snabbt. Vår förhoppning är då att vi ska kunna minska smittsamheten, så att färre i omgivningen insjuknar och också förhindra en del fall med invasiv infektion.

De nya rekommendationerna innebär dock inte att varje fall av halsfluss ska ordineras med antibiotika. Halsfluss kan nämligen orsakas av både GAS och virus. Och virusinfektioner ska inte behandlas med antibiotika utan endast infektioner som orsakats av GAS ska ordineras penicillin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.