Finansborgarrådet slår tillbaka mot Socialdemokraternas kritik

Uppdaterad
Publicerad

Under en presskonferens i veckan sa statsminister Magdalena Andersson (S) att M-styrda kommuner ”ignorerar larmrapporter om utsatta områden”. Nu svarar Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) på kritiken.

– Vi har jobbat konsekvent med att få fler i arbete och förbättra skolresultaten, säger hon.

Enligt en kartläggning som Uppdrag granskning har gjort har moderatstyrda kommuner betydligt fler utsatta områden med en positiv utveckling än vad S-ledda kommuner har.

– I genomsnitt så har nog de moderatledda kommunerna bättre förutsättningar än de socialdemokratiskt ledda kommunerna. Det är så röstmönstret ser ut, sa Magdalena Andersson.

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm, lyfter Järva som exempel på ett område där skolresultaten har ökat och bidragsberoendet minskat.

– Tittar vi på Uppdrag gransknings kartläggning har vi inte ett enda utsatt område som går i negativ riktning, säger König Jerlmyr och syftar på områden i Stockholm.

Hör Anna König Jerlmyr svara på Magdalena Anderssons kritik i klippet ovan.

Fakta: Utvecklingen i utsatta områden

• I Sverige finns totalt 61 utsatta områden, uppdelade i tre kategorier.  

Utsatt område: Karaktäriseras av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Kan vara hot och utpressning, men även våld på gator och torg och öppen narkotikahandel. Läget anses allvarligt. 

Riskområde: Är ett utsatt område, men når inte riktigt upp till definitionen av att vara särskilt utsatt. Läget anses alarmerande. 

Särskilt utsatt område: Här är det ”svårt eller nästintill omöjligt” för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut. 

• Polisen har i en rapport från 2021 gjort en bedömning om läget försämrats eller förbättrats sedan 2019/2020 i de olika områdena. 

• 21 områden visar en positiv utveckling. Det innebär att de antingen försvunnit helt från listan, flyttats ner bland de tre kategorierna – eller bedöms av polisen ha en positiv utvecklingstrend. Bland dessa 21 områden ligger 18 i kommuner som styrs av Moderaterna. 5 av 21 ligger i S-styrda kommuner. Att den totala siffran blir högre beror på att S och M styr gemensamt i en kommun där det finns två utsatta områden. 

• I 15 områden går utvecklingen åt fel håll, enligt polisen. Det innebär att de antingen tillkommit till listan, flyttats upp bland de tre kategorierna eller bedöms av polisen ha en negativ utvecklingstrend. Bland dessa 15 områden ligger 10 i kommuner som styrs av Moderaterna. 6 av 15 ligger i S-styrda kommuner. Att den totala siffran blir högre beror på att S och M styr gemensamt i en kommun där det finns två utsatta områden. 

Källa: Polisen, SVT 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.