Finansministern: Botten är sannolikt nådd

Uppdaterad
Publicerad

De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen ser inte ut att bli så allvarliga som befarat, enligt regeringens senaste prognos.

– Det kan vara så att botten är nådd och att vi nu ser en vändning uppåt. Men det är klart att det råder en ovanligt stor osäkerhet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på torsdagen.

Enligt den nya prognosen kommer Sveriges BNP sjunka med 6 procent och arbetslösheten stiga till 9,3 procent i år.

I den tidigare prognosen som presenterades i slutet av april signalerade man i stället att BNP skulle sjunka med 7 procent och arbetslösheten uppgå till 11 procent.

– Bedömningen är att under andra halvåret av 2020 sker en gradvis återhämtning av ekonomin, men prognosen baseras på att vi har en viss social distansering en tid framöver, säger Magdalena Andersson.

Investeringarna faller kraftigt

Det är först 2022 som BNP-nivåerna återhämtar sig till samma nivå som 2019, både i Sverige och världen, tror finansministern. Och även om regeringen ser en viss ljusning är det ekonomiska läget fortsatt allvarligt.

Inte minst arbetsmarknaden har det kämpigt, med stora underskott. Företagens investeringar faller kraftigt, konsumtionen minskar och varseltalen ligger fortsatt på höga nivåer.

– Men inte på de extrema toppnivåer som vi hade i mars, säger Andersson.

Högst sysselsättning i EU

Bedömningen är att arbetslösheten kommer att stiga ytterligare, till 10,3 procent, under 2021, men enligt Magdalena Andersson har Sverige trots allt den högsta sysselsättningsgraden i EU.

– Det är ännu högre när det gäller arbetskraftsdeltagande. Där sticker vi ut rejält. Det är väldigt positivt att så många vill delta i arbetsmarknaden, säger hon.

Konjunkturinstitutet spådde så sent som i går ett svenskt BNP-fall på 5,4 procent i år och en arbetslöshet på i snitt 8,5 procent för att sedan stiga ytterligare till en topp på cirka 10 procent i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.