I undersökningen frågade man totalt 54 fiskbutiker över hela landet om de säljer ål. Av dessa svarade 36 butiker ja.
– Det har nog med fiskbutikernas kundkrets att göra. Butikerna vill inte förlora kunder, säger Inger Näslund.
Att relativt många svenskar köper ål, framför allt rökt ål, framgår av en tidigare undersökning i september i år. Då uppgav åtta procent av de tillfrågade att de ätit ål det senaste året.
– Det låter väldigt mycket, säger Näslund.
Falsk marknadsföring
Hon tror att försäljningen gynnats av en stark marknadsföring på senare tid av så kallade odlad ål. Inger Näslund menar att detta är falsk marknadsföring.
– Det handlar om vildfångade ålar som satts i odlingsbassänger och matats för att bli stora, säger hon.
Men undersökningen visar också att många har uppfattat att ålen är hotad, och anser att något måste göras. Bara 3,8 procent, eller 17 av 156 restauranger serverar eller säljer ål, och nästan inga livsmedelsbutiker säljer ål längre.
-Totalt går trenden åt rätt håll. Försäljningen har minskat, säger Näslund.
Vill se totalförbud
Samtidigt påpekar hon att det fortfarande fångas över 200 ton ål årligen i svenska vatten, en effekt av att cirka 210 yrkesfiskare har särskilt tillstånd för ålfiske.
– Vi vill se ett totalförbud. Man ska inte fånga och äta en akut hotad art, säger Inger Näslund.
Hon påpekar att fisket, tillsammans med vandringshinder i form av kraftverksdammar och annat, utgör det största hotet mot arten.
För närvarande diskuteras inom EU-kommissionen ett totalförbud för fångst av vuxen ål i hela EU. Förbudet inkluderar inte ålyngel, så kallad glasål, som fångas i stor skala i Spanien och Frankrike.
– Fast förslaget är bättre än ingenting, säger hon.
Fakta: Ål
- Ålen (Anguilla anguilla) är en fiskart som förekommer i norra Atlanten. Den är nattaktiv och lever på sjö- och havsbottnar, under stenar och i hålor och sprickor. Den är allätare men äter i första hand musslor, snäckor, kräftdjur och kadaver.
- Arten leker på djupt vatten i Sargassohavet utanför sydöstra Nordamerika. Larverna driver och simmar sedan mot floder och åar längs Europas kust. När de kommer in i sötvatten växer de till sig och blir med tiden vuxna. De är då 0,5–1,5 meter långa. När de är 5–12 år (hannar) eller 20–25 år (honor) vandrar de ut på havet igen, sannolikt till Sargassohavet, där de leker.
- Överexploatering har lett till att arten numera är klassad som akut hotad.