Nästan hälften av alla barnfamiljer planerar att resa under sportlovet, en utgift som skenat det senaste decenniet.
Kostnaden för en fjällsemester för en barnfamilj har konstant stegrat de senaste tio åren. Enligt Länsförsäkringars beräkningar har det blir 5 000 kronor dyrare på bara ett år.
– Det är en stor ökning från 2023. Jämför man det mot löneökningen och inflationen så har den här varit betydligt större. Prisbilden brukar vara en reflektion över hur efterfrågan och utbudet ser ut, säger Westerberg.
Jämför man istället med år 2013 så har den genomsnittliga kostnaden gått från 20 827 till 41 375 kronor. Bara själva boendet har under dessa år gått från 7 500 till 13 500 kronor. En ännu större ökning ser Länsförsäkringar när det gäller liftkort, från 4 700 till 11 108 kronor.
Då de tillresta fjällsemestrarna åker från olika ställen i landet är transporten dit och hem inte inräknad:
– Vi har utgått från en typisk barnfamilj med två vuxna och två barn där vi räknat med nödvändiga kostnader som boende, liftkort, skidutrustning, två skidlektioner per barn och restaurangbesök.
Ekonomens spartips
För den med stramare ekonomi så finns det några knep på hur man kan komma billigare undan.
– Det går alltid hitta billigare alternativ. Om man är beredd på att bo längre från backen, trängre och inte ha den allra bästa kvaliteten så kommer man ner i kostnaden. Om man har möjlighet är det bra att laga lite extra mat på kvällen och ta med sig matlåda tillsammans med en termos med kaffe och choklad.
Westerberg tipsar också om att man kan spara pengar på att hyra skidutrustning istället för att köpa nytt.
Liftkorten å sin sida är en fast kostnad. Där tycker Westerberg man kan fundera på om man tänkt åka skidor hela semestern eller om man kan sitta hemma i stugan ett par dagar och komma ner i pris.