Fjärrvärmen blir dyrare – högre hyror väntas

Uppdaterad
Publicerad

Fjärrvärmen kommer att bli dyrare och som följd väntas hyrorna bli högre.

– Jag är väldigt orolig för att detta kan leda till att människor inte har råd att bo kvar, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

När vi står inför en vinter, med elpriser som väntas nå nya höjder, riktar många blickarna mot fjärrvärmen – som anses vara ett billigare alternativ.

Men enligt branschorganisationen Energiföretagen flaggar fjärrvärmeföretagen för att de kommer att behöva höja sina priser ovanligt mycket inför nästa år.

– Situationen nu är ju så att fjärrvärmeföretagen naturligtvis påverkas av den allmänna situationen med ökad konkurrens kring bränslen, framför allt biobränslen. Vi ser också ökade kostnader för transporter. Vi ser den allmänna inflationen som förstås påverkar fjärrvärmeföretagen lika mycket som alla andra, säger Lina Enskog Broman, fjärrvärmeansvarig på Energiföretagen.

Hyresgästföreningen bekymrade

De höjda fjärrvärmeavgifterna väntas leda till högre hyror, något som bekymrar Hyresgästföreningen inför de kommande hyresförhandlingarna.

– Jag är väldigt orolig för att detta kan leda till att människor inte har råd att bo kvar. Vi har den högsta inflationen på 30 år. Vi har ökade elkostnader, som framför allt drabbar hushållselen, och nu höjda fjärrvärmekostnader på detta, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Stora prisskillnader

Hur stora prisökningarna blir varierar beroende på var i landet du bor. Vattenfall, som har fjärrvärmenät i bland annat Motala, Uppsala och Nyköping, kommer att höja sina priser med cirka 4,5 procent. Stockholm Exergi kommer att höja sina priser med 8,1 procent och Eon med 13 procent. För vissa av Eon:s företagskunder i Malmö ligger höjningen däremot på 20 procent.

Prisskillnaderna beror på att fjärrvärmeföretagen har olika lokala förutsättningar, enligt Lina Enskog Broman.

– Man har olika bränslen i olika fjärrvärmenät. Man har olika investeringar och annat som man behöver hantera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.