I fredags började Plikt- och prövningsverket skicka ut det så kallade mönstringsunderlaget till alla födda år 2007, alltså de som fyller 18 i år. Det är ett 40-tal frågor om bland annat hälsan, skolan, intressen och ens personlighet.
Utifrån svaren väljer Pliktverket ut dem som kallas till mönstring, alltså själva proven, för att se om man är lämplig och klarar av att göra värnplikt.
I år kommer cirka 30 000 – av årskullen på ungefär 110 000 – att mönstra, med start i maj. Det är drygt 2 000 fler än förra året. Av dessa kommer sedan cirka 8 500 kallas till att göra värnplikt.
Fler kan tvingas till värnplikt
Inom några år ska antalet värnpliktiga stiga till 12 000 och ju fler det blir, desto fler kan tvingas göra värnplikt mot sin vilja.
– Det är klart att det kan bli så att det är fler som initialt inte vill göra det här som kommer att behöva göra det. Men vi ska komma ihåg att totalförsvaret är en angelägenhet för hela befolkningen och det är en plikt att bidra om man blir kallad, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.
Det har samtidigt blivit lättare för fler att klara mönstringen – och ännu enklare kommer det att bli enligt Pliktverket. Efter att Sverige återinförde allmän värnplikt 2017/18 har kraven gradvis anpassats till den nya organisationen.
Från ett försvar inriktat på insatser utomlands som i Afghanistan med tuffa villkor, till ett försvar av svenskt territorium där det finns fler uppgifter med lägre krav.
Justerat kraven till ”gamla” plikttiden
Redan förra året förändrades förutsättningarna och i år finns ännu fler tjänster där kraven är lägre – såväl när det gäller fysik och begåvning som psykologiska tester. Det gör att fler kommer att klara mönstringen.
– Det hänger samman med att försvaret har justerat kraven och egentligen anpassat dem tillbaka till hur det såg ut på den ”gamla” plikttiden, vilket är väldigt, väldigt bra. Kraven blir nu mycket mer ändamålsenliga, säger Christina Malm.
Kommer det bli fler som klarar mönstringen nu?
– Ja det kommer det att bli. Och det känns väldigt positivt att vi kan fylla krigsförbanden med utbildad och övad personal.
Finns det några nackdelar med att ha för höga krav?
– Då finns risken att vi inte kan fylla våra krigsförband. Och vi ser ju hur det ser ut i Ukraina, hur mycket personal som faktiskt behövs för att orka hålla ut långsiktigt.