Fler asylsökande barn ska få stanna i Sverige efter att regeringen och Miljöpartiet gjort upp om en ändring i utlänningslagen.
Men hur många fler som får stanna går inte att säga ännu, enligt Migrationsverket.
Det var förra våren som regeringen och MP kom överens om en förändring i utlänningslagen.
Skrivelsen om ”synnerligen” ömmande omständigheter ändras. Från den 1 juli i år ska det i stället stå att barn under 18 år, och deras föräldrar, kan få uppehållstillstånd om deras omständigheter är ”särskilt ömmande”.
Nu har MP och regeringen förhandlat fram hur den nya lagen ska tillämpas.
På onsdagen presenteras en departementsskrivelse där ett antal konkreta exempel ges på sådant som kan beaktas som särskilt ömmande omständigheter, skriver Svenska Dagbladet.
Till exempel gäller det om ett barn i Sverige har en svår sjukdom och ett uppbrott skulle få märkbara negativa konsekvenser för barnet.
Hur länge barnet varit i Sverige kan också ingå i bedömningen.
– Listan är inte uttömmande, det står också uttryckligen. Det måste alltid göras en individuell prövning, säger migrationsminister Tobias Billström (M) till tidningen.
De barn som överklagar ett avvisningsbeslut ska också få en mer generös prövning.
Hur många fler barn som kommer att få stanna på grund av förändringen går inte att säga ännu.
– Vi har ännu inte sett den slutgiltiga lagtexten. Innan dess är det svårt att dra några slutsatser. Vi vill inte hamna i en situation där vi spekulerar, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket.
Särskilt ömmande omständigheter
* Om ett barn i hemlandet har upplevt svåra traumatiska händelser i hemlandet som givit svåra besvär och ett återvändande skulle förvärra besvären på ett påtagligt sätt.
* Om ett barn är omhändertaget av sociala myndigheter.
* Om ett barn saknar socialt nätverk i sitt hemland och har fått ett sådant i Sverige.
Källa: Svenska Dagbladet (TT)