• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Denna känsla av glädje blandat med sorg och smärta,” skriver Aziz Afram om sitt möte med Sverige. Foto: Privat

Fler berättar om att vara #nyisverige

Publicerad

Rasism, arbetslöshet och glädje över nya landet. Många vill dela med sig av sina erfarenheter av att vara #nyisverige.

”Min första vecka i Sverige blev jag, syrran och mamma jagade av vrålande nazistskinheads genom Slussens gångar. Jag var 8 år,” skriver Esteban Calderòn under hashtaggen #nyisverige på Twitter.

Bijan Zainali minns sitt första möte med Sverige såhär:

Fokus invandring

”Jag mötte ett samhälle som var mer jämlikt, jämställt och som bar på en solidarisk omtanke som saknade motstycke i mitt liv. Ett land som byggde på en tro på att människan är god, att hon vill och kan, och att samhället både har ett ansvar och skyldighet att skapa förutsättningar för att alla ska föreverkliga det egna livsprojektet.”

Svårt att få jobb

DinRösts facebooksida skriver han om när han kom till Sverige från Iran. Och #nyisverige har väckt stora reaktioner på sociala medier. Många berättar om svårigheter att få jobb i Sverige. Kristin Halverson flyttade till Sverige från Kanada för tre år sedan och skriver såhär:

”Utanförskapet här har varit otroligt jobbigt. Jag har nämligen 15 års arbetslivserfarenhet fast blev tvungen av Arbetsförmedlingen att starta eget för att kunna jobba över huvud taget. Trots att jag har kandidatexam i historia och har jobbat bland annat på en advokatbyrå och med en specialiserad tjänst i musikbranschen ville AF att jag antingen starta eget eller gå på taxichaufförsutbildning.”

Hon skriver att det även påverkat henne personligen:

”Min identitet har förändrats totalt sedan jag flyttade hit och jag blir påmind ofta att jag 'inte hör hemma' här.”

”Glädje blandat med sorg”

Aziz Afram förlorade sitt jobb som lärare i arabiska när han flydde krigets Syrien. Nu läser han Svenska för invandrare (SFI) i Södertälje:  

”Det kunde vara svårt i början efter att ha förlorat mitt jobb och många saker som jag hade där, men jag måste bli van vid mitt nya liv,” berättar han i ett handskrivet brev till DinRöst.

När han kom till Sverige var delar av hans familj redan här:

”Jag kände stor glädje när jag träffade min mamma efter lång tid som jag inte hade sett henne. Jag kände mig trygg och lugn igen. Det är svårt att förklara för alla, känslan av glädje blandat med sorg smärta, känsla av glädje för att jag träffade människor jag kände.”

Spännande att komma till Sverige

Många som hör av dig uttrycker också glädje över att ha kommit till Sverige.

”ÄNTLIGEN I RÄTTVISAN,” skriver Ziad till DinRöst om att komma till Sverige. Han kom hit från Syrien för två år sedan.

”Det var spännande att komma till Sverige. Jag är jätteglad och nöjd att jag hamnade här i Sverige,” fortsätter han.

Här samlar vi alla texter om att vara #nyisverige.

DELA DIN BERÄTTELSE

Har du egna erfarenheter av att komma till Sverige från ett annat land? Dela din berättelse genom #nyisverige. Du kan också publicera den som ett inlägg på DinRöst på Facebook eller mejla den till dinrost@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet