Stefan Westerberg kikar ner i spargris till vänster och barn målar till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Privatekonomen: Så mycket behöver du månadsspara för att ha råd med lägenheten – om 18 år. Hör även om det vanligaste sparmisstaget folk gör. Foto: Malvina Britts/Storyblocks

Fler föräldrar tar av barnens sparpengar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet föräldrar som tagit av barnens sparpengar har mer än fördubblats sedan förra året. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar.

– Det är problematiskt att vi ser en större polarisering, säger privatekonomen Stefan Westerberg.

Många föräldrar har inte bara dragit ner på sitt sparande till barnen – utan även tagit av det. Enligt undersökningen som Verian gjort på uppdrag av Länsförsäkringar uppger var tionde förälder att de tagit av barnens sparpengar utan att sätta tillbaka summan. Förra året var andelen fyra procent.

Bland föräldrar med låg inkomst uppger var tredje att de tagit av barnens sparande det senaste året.

– De har ofta små marginaler som gjort att man nog varit tvungen att hitta pengar för att betala räkningarna, som ökat påtagligt det senaste året. Och då kan barnens spargris vara nära till hands, säger Stefan Westerberg.

”Ökad polarisering”

Men medan föräldrar med låga inkomster har halkat efter har de med goda inkomster tvärtemot kunnat öka sitt sparande jämfört med förra året och Stefan Westerberg varnar för en trend av ökad polarisering.

– Det ligger i farans riktning att barnens livschanser segmenteras utifrån föräldrarnas ekonomi, säger Westerberg.

Det vanligaste målet som sparande föräldrar har är att kunna hjälpa barnen köpa en bostad i framtiden.

I videon går Stefan Westerberg igenom hur mycket du behöver spara varje månad för att ha råd med en genomsnittlig etta – och de vanligaste misstagen föräldrar gör när det kommer till sparande.

Så gick undersökningen till

Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av Länsförsäkringar den 31 januari—6 februari 2024.

• Undersökningen genomfördes online via Sifopanel.

• 1 000 individer från 18—79 år, med ett eller flera hemmaboende barn under 18 år, har svarat på frågorna.

• Sifopanelen består av slumpmässigt rekryterade individer från ett riksrepresentativt urval avseende kön, ålder och region.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.