Tre personer står på olika platser i en stadsmiljö, där var och en ser ut att delta i en intervju. Den första personen bär en leopardmönstrad scarf, den andra har på sig en avslappnad tröja och den tredje har långt hår. Det finns inslag av stadsmiljö i bakgrunden, vilket ger en känsla av en offentlig plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler unga söker sig till kyrkan – bland födda efter 1997 går 34 procent fler i Sverige till kyrkor, moskéer eller andra trossamfund jämfört med de som är födda 1946-64, enligt en rapport från Ipsos. Foto: Sara Cosar

Fler går med i kyrkan – gudstro lockar generation Z

Publicerad

Finns det någon Gud? Allt fler tycks nu svara ja på den frågan. Inte sedan 70-talet har så många aktivt gått med i kyrkan – och det är framför allt unga som lockas av en gudstro, enligt Svenska kyrkan.

Till och med november i år har 12 788 nya medlemmar registrerats i Svenska kyrkan, om man räknar bort barndop. Det är det största antalet som aktivt gått med sedan statistiken började föras på 70-talet och över 1 000 fler än som gick med i fjol.

Ökningen är dock liten i jämfört med antalet utträden – som är omkring det tredubbla – men även där syns en trend att färre lämnar än tidigare.

Enligt Svenska kyrkan ser man framför allt att unga söker sig till dem.

Det går i linje med en stor undersökning från Ipsos, som nu visar att gudstro och religiös gemenskap lockar generation Z – det vill säga de som är födda 1997 eller senare.

Jämfört med generation Baby boomers, som är födda på 40- till 60-talet, går 34 procent fler av dagens unga till kyrkan, moskén eller synagogan, enligt undersökningen.

Finns Gud eller inte? Hör människor om vad de tror i klippet ovan.

Tre personer står vid ett runt bord i en studio. Bakom dem syns en inredd kyrklig miljö med hög valv och vackra detaljer. De två personerna till vänster och höger ser ut att diskutera, medan den person som är i mitten verkar lyssna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, tror unge söker sig till kyrkan i tider då politiken sviker men Eric Rosén, biträdande kulturchef på Aftonbladet, tror det är en farlig utveckling. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.