30 oktober är det vintertid, alltså normaltid, och det innebär att det blir mörkare en timme tidigare på eftermiddagen. Men bara för att vintertiden är normaltillståndet betyder det inte att det är rätt, tycker bland annat Mathias Sundin (L), riksdagsledamot.
– Det känns som ett gammalt tänk att vi ska ha det ljust på morgonen och vara ute och mjölka kor och sådant vi pysslade med för hundra år sen, nu har man ju större chans att utnyttja ljusa timmar på eftermiddagen i stället, säger han.
Fixa lamporna
Nästan varje år motionerar riksdagsledamöter för att införa sommartiden som normaltid och slopa vintertiden helt. Miljöpartiet är det enda partiet som säger att de har frågan som partilinje. I år verkar politikerna extra trötta på mörkret och fem motioner har lagts – fler än på hela 2000-talet.
Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet tror inte att tidsändringen påverkar oss nämnvärt, i alla fall mycket mindre än den omställning många gör varje vecka i skarven mellan helg och vardag. Däremot blir det viktigare att försöka vara aktiv.
– Här i Skandinavien får vi inte tillräckligt med ljusexponering. Ljus sätter i gång produktion av ett ämne som heter serotonin som gör oss pigga och glada och det frigörs inte i samma utsträckning. Man ska försöka gå ut och promenera när det är ljust, jobbar man kan man ändra ljuset på kontoret, många jobbar med svaga lampor, säger han.
Övertyga EU
När man utsätts för mindre dagsljus kan även blått ljus från skärmar blir störande för sömnen i högre utsträckning. Därför bör man undvika skärmar en timme innan man går och lägger sig, säger Christian Benedict.
Sedan 2002 har EU en gemensam sommartid som börjar samma dag och samma tid – sista söndagen i mars till och med sista söndagen i oktober klockan ett på morgonen GMT, men Mathias Sundin tycker inte att det borde få stå i vägen för en svensk sommartid året runt.
– Riksdagen kan säga ”vi vill göra detta” och försöka få med EU och annars får vi väl göra det själva, säger han.
Fakta: Sommartid och normaltid
Vintertiden är normaltid sedan 1870-talet.
Redan 1916 gjordes ett första försök med sommartid i Sverige, men bönderna protesterade så mycket att det dröjde ända till 1980 innan sommartid infördes.
I år sker omställningen till sommartid söndagen den 27 mars. Klockan 02.00 vrids klockan fram till 03.00.
Sommartiden är sedan 1996 sju månader lång. I hela EU gäller att den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.
Den 30 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan till vintertid.
Källa: Nationalencyklopedin
Tidsomställning – så gör andra
Fler svenskar verkar vilja ha sommartid året om.
Men hur många länder ställer fram och tillbaka klockan? Alla länder är heller inte konsekventa, av flera anledningar.
* Ungefär 70 länder i världen växlar mellan sommar och vintertid.
* I Sverige infördes sommartid på prov mellan maj och september 1916, men lantbrukarna tyckte att det störde deras rutiner. Efter invändningar från Jordbruksverket upprepades inte försöket igen förrän 1980.
* Nästan alla länder i Europa har sommar- och vintertid, förutom Island, Vitryssland, Georgien och Armenien.
* Opinionsföretaget Yougov genomförde en undersökning bland svenskarna år 2014 som visade att 54 procent tycker att vi borde ha samma tid året runt.
* I Australien tillämpar delar av landet sommartid och andra inte – något som ställt till det för många som bor på gränsen mellan olika zoner, eftersom de lever i två olika tidzoner halvårsvis.
-Jag vet aldrig vad klockan är, sade en kvinna som bor i New South Wales, som ställer om tiden och jobbar i Queensland – som inte ställer om – till news.com.au
* I USA ställer alla delstater förutom Hawaii och Arizona om klockan. För att komplicera det hela ställer Navajo Nation, ett delvis självstyrande ursprungsbefolkningsområde, om klockan. Större delen av Navajo nation ligger i Arizona. Inuti Navajo ligger Hopi Nation, ett annat område för USA:s ursprungsbefolkning. De, likt Arizona ställer in om klockan, men är helt omgivet av Navajo som ställer om klockan.
Källa: Sveriges riksdag, Federation of american scientists, News.com.au med flera.