Till de 15 bostadsområden i Sverige som tidigare klassats som ”särskilt utsatta” av Noa, har nu åtta lagts till, och bildar totalt 23 områden, rapporterar Dagens Nyheter.
Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag
Områdena kännetecknas bland annat av parallella samhällsstrukturer, svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, en befolkning som drar sig för att medverka i rättsprocesser, närhet till andra utsatta områden och våldsbejakande religiös extremism.
Eliasson valde att inte offentliggöra
Enligt DN har rikspolischefen Dan Eliasson valt att inte offentliggöra listan över nya områden, trots att han skulle gjort så för en månad sedan.
- Det är krisstämning. Ledningen inser att den måste presentera en trovärdig handlingsplan, problemet är bara att det inte finns särskilt mycket att göra, säger en källa till tidningen.
Dagens Nyheter har sökt men inte lyckats nå Dan Eliasson för en intervju. Presschef Linda Widmark säger till tidningen att rapporten ännu inte är klar och att det är därför Eliasson avvaktar med att kommentera.
LÄS MER: De flesta särskilt utsatta områdena saknar polisstation
Noa till SVT: ökningen beror på utökad kunskap
I en kommentar till SVT säger Linda Staaf, chef underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen, att anledningen att antalet områden är fler beror på större kunskap.
– Antalet områden är något fler i den här rapporten jämfört med tidigare. Det beror främst på att vi har skaffat oss en djupare kunskap om problematiken. Det är tredje gången rapporten görs, säger Linda Staaf.
LÄS MER: Allt fler unga poliser lämnar in polisbrickan
Brist på resurser
Enligt Dagens Nyheter menar polisen i de beröra områden att den negativa utvecklingen beror på resursbrist. I både Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala säger sig polisledningen uppleva brist på personal.
– Vi vet hur vi ska jobba mot problematiken i detta och våra två tidigare särskilt utsatta områden, det är inte det som är problemet. Men för att göra det på rätt sätt borde vi vara minst hundra anställda till, säger Malmöpolisen Stefan Sintéus till DN.
Han får medhåll från Jale Poljarevius vid Uppsalapolisen.
– Vi kommer inte att vika en millimeter i Gottsunda. Men vi måste få mer folk. Jag har aldrig haft en så dålig resurs som nu, säger Jale Poljarevius till DN.
Linda Staaf menar att det satsats resurser, men att förändring tar tid.
– Det har skett förstärkningar till de särskilt prioriterade områdena. Polisen är väl medveten om att det behövs ännu mer. Att vända utvecklingen är ett långsiktigt arbete som måste ske i samverkan med övriga samhället, säger Staaf till SVT.
LÄS MER: Polisstationer viktiga i särskilt utsatta områden
Förhoppningen: att utsatta områden skulle bli färre
Noa släppte en rapport i februari 2016. Där listades 53 områden i landet som i olika grad är utsatta för allvarlig brottslighet, har en låg socioekonomisk status och där polisen bör rikta särskilda insatser.
15 av dessa klassades som särskilt utsatta, och det är till den listan som ytterligare åtta nu tillkommer.
Förhoppningen var enligt Dagens Nyheter, att antalet bostadsområden som klassats som särskilt utsatta skulle ha blivit färre. Men utvecklingen verkar alltså gå åt fel håll.
Fullständig rapport kommer snart
– Rapporten om utsatta områden bereds nu inom myndigheten och dialog förs med berörda kommuner. Den ska vara klar inom kort och beslut om åtgärder kommer då att fattas av rikspolischefen i samråd med regionpolischeferna, säger Linda Staaf.
Fakta: dessa områden har tillkommit
Norrby och Hässleholmen/Hulta i Borås.
Tynnered/Grevgården/Opaltorget i Göteborg.
Karlslund i Landskrona.
Nydala/Hermodsdal/Lindängen i Malmö.
Fittja och Alby i Stockholm.
Gottsunda i Uppsala.
Källa: Dagens Nyheter