Fler överger sköldpaddor

Uppdaterad
Publicerad

Skansen har tagit emot betydligt fler övergivna vattensköldpaddor än vanligt i år. Ägarna dumpar helt enkelt djuren när de växer sig stora, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Den är ofta liten som en femkrona när den köps in och är också förhållandevis billig. Den rödörade vattensköldpaddan har varit ett val för familjer som vill skaffa husdjur sedan det blev lagligt att importera den när Sverige gick med i EU.

Växer snabbt

Men många är inte beredda på hur snabbt sköldpaddan växer till sig – på två, tre år blir den stor som en tallrik.

-En söt liten vattensköldpadda för 3-400 kronor kan kännas bättre än att köpa en hund för 15 000 när lilla Kalle vill ha husdjur. Men när den blir stor och börjar bita lillfingret av Kalle, då vill familjerna sälja den till oss, men det får de inte. Sen vill de skänka den, men vi vill inte ha dem, säger Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet.

Hittills i år har akvariet tagit emot ett 60-tal övergivna vattensköldpaddor. Det är lika många som under hela förra året, enligt Jonas Wahlström. Djuren hittas i kärr, bäckar, i Östersjön och till och med i några fall på tunnelbanan, berättar han.

Är rovdjur

Den rödörade vattensköldpaddan lever normalt i norra USA, men kan överleva mildare vintrar i Sverige. De svenska förhållandena tillåter dock inte att de förökar sig.

-Men naturligtvis gör de skada, de är ju rovdjur. De kan till exempel ge sig på fågelungar och inhemska grodarter, säger Jonas Wahlström.

Han råder föräldrar till husdjursintresserade barn att köpa en bok om djuret innan de funderar på att skaffa det.

Reptiler nya modedjur

De övergivna sköldpaddorna är en del i att fenomenet med övergivna djur ändrat skepnad en aning under de senaste åren.

-Förr hade man problemet med sommarkatterna som man övergav efter sommaren. Nu är det reptilerna som man överger innan semestern, säger Jonas Wahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.