Belastningen på bombgruppen har i år varit den högsta hittills och det finns inga tecken på att dess arbetsbörda kommer att minska. Foto: TT arkiv

Fler rekryteras till pressad bombgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Polisens bombskydd har aldrig haft så mycket att göra som i år. Nästan varje dygn går larmet någonstans i landet, och nu ska fler bombtekniker rekryteras.

– Det är vi som står i främsta ledet och hanterar det här, säger operative chefen Jon Wåhlander.

Under torsdagsdygnet ryckte polisens nationella bombskydd ut till tre detonationer bara i Stockholmsregionen. Tidigare i veckan kallades bombgruppen till flera incidenter i södra Sverige och ungefär så har det sett ut de senaste åren.

– Under de senaste två åren har vi haft en kraftigt stigande trend med antal sprängningar. Företrädesvis till en början i storstadsregionerna Stockholm, Malmö, Göteborg, men nu även på andra håll i landet, säger nationella bombskyddets operative chef Jon Wåhlander.

Varje dygn

Belastningen på bombgruppen har i år varit den högsta hittills och det finns inga tecken på att dess arbetsbörda kommer att minska.

– Under 2019 ligger vi på en nivå som vi aldrig tidigare gjort och den ligger just nu konstant. I stort sett varje dygn responderar vi på olika incidenter som har med antingen sprängningar eller kopplingar till sprängningar att göra. Vi jobbar med att försöka få en mer anpassad resurs till nuvarande hotbild vilket innebär att vi behöver bli fler.

Jon Wåhlander säger att både politiker och polisledning förstått att bombskyddet måste få bli fler.

– Alla är högst medvetna om att det här är ett allvarligt problem och att det är vi som står i främsta ledet och hanterar det här.

Lång startsträcka

Och just nu pågår rekrytering av fler bombtekniker till gruppen. Men det tar lång tid innan de är redo att ge sig ut på de allt fler uppdragen.

– Från ett identifierat behov tar det lång tid till vi har färdiga bombtekniker som kan avlasta oss i vårt uppdrag. Det tar ungefär ett och ett halvt år från att vi identifierat ett behov till att vi har folk som är med och bemannar våra åtgärdsteam, säger Jon Wåhlander.

Tre orter

Nationella bombskyddet jobbar över hela landet men är baserat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och så tror den operative chefen att det kommer att förbli, även om man blir fler.

– Just i dag finns det inga planer på att lokalisera oss på fler platser än där vi finns i dag för att lösa ut uppdraget. Men vi har långa transportsträckor. Vi täcker ju hela Sveriges yta, så att får vi uppdrag i övre Norrland har vi lång framryckning och det är en utmaning.

Fakta: Nationella bombskyddet

Polisens bombtekniker tar hand om och oskadliggör föremål som misstänks vara farliga. Det kan till exempel vara bomber eller giftiga kemikalier.

Nationella bombskyddet är baserat i Stockholm, Göteborg och Malmö men är en så kallad nationell resurs och arbetar över hela landet och kan rycka ut dygnet runt, året runt.

Bombteknikers arbetsuppgifter är bland annat att lokalisera farliga föremål, bedöma om föremål är farliga, säkra farliga föremål och transportera bort eller oskadliggöra dem utan att de gör skada.

Bombtekniker biträder också polisen efter detonationer genom att exempelvis leta efter andra eventuella farliga eller explosiva ämnen.

Bombteknikerna använder många tekniska hjälpmedel till exempel skyddsdräkter, fordon för bortforsling av föremål och robotar som kan hämta, fotografera eller skjuta sönder föremål så att ingen människa behöver gå nära.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.